Száműzik Demeter Mártát

Németh Péter 2019. február 13. 17:46 2019. feb. 13. 17:46

Mindannyian tudjuk: Orbán Viktor nem szereti, ha a családját támadják. Mondjuk, azt senki sem szereti, de a legenda szerint ő különösen nem. Persze nyilván nehéz elkerülni ezeket a bírálatokat, ha a család bármely tagja a közpénzek közelébe kerül, illetve az a gyanú merül fel, hogy könnyebben jut ilyen forrásokhoz, mint más. Emlékezetes Orbán Viktornak, még az első kormányzati ciklusából származó mondata, amikor a tokaji borvidék megszerzéséről volt, szó, hogy felemelte a mutató ujját: ne mi nyerjük a legtöbbet. Azóta ez a mutatóujj megpihent, és bizony elő- előfordul, hogy ők nyerik a legtöbbet. (Pontos kimutatásom nincs arra, hogy a szűk család tagjai hányszor és mikre pályáztak, így maradjunk csak annál, amit biztosan tudunk, például Tiborcz Istvánnál.)

De: maximálisan egyetértek azzal, hogy szint alatti, ha csak azért támadjuk a famíliát, mert annak feje egyben az ország feje is; ide is illik Esterházy Péter már szinte elcsépelt bon mot-ja, vagyis bizonyos szint fölött nem megyünk bizonyos szint alá. És tényleg szint alatti lenne, ha az Orbán-család tagjait állítanánk pellengérre, pusztán azért, mert elég jól élnek. A lényeg az, hogy ne az állami által juttatott pénzekből éljenek jól, és ne azért előzzék meg a pályázati pénzek elnyerésében a vetélytársakat, mert közelebb állnak a tűzhöz. Az meg aztán végképp elfogadhatatlan, ha ellenőrizetlen információk alapján állítunk valamit a miniszterelnök hozzátartozóiról, és különösen igaz ez a kiskorú gyermekével kapcsolatban.

Márpedig, ezt állítják a kormányzat és a Fidesz emberei, Demeter Márta ezt tette. Felültette Orbán gyermekét egy olyan katonai gépre, amelyen nem volt ott, összekeverte egy Orbán nevű katona lányával. Ha így történt – és ennek az ellenkezőjét Demeter Márta nem tudta, vagy nem tudja bizonyítani -, akkor nagy hibát követett el, megérdemli, hogy bocsánatkérésre szólítsák fel, ismerje el tévedését.

Az én felfogásom szerint az ügy nagyjából itt érne véget; a hibás közlés kárt nem okozott senkinek, a tévedéstől nem változott meg senkinek az élete. Sem az Orbán nevű katonának – látni őt még nem lehetett – sem a miniszterelnöknek, sem pedig a gyermekének. Mégis: Demeter Márta egyre nehezebb helyzetbe kerül; egyesek már odáig jutottak, hogy huszonöt év börtönnel is lehetne őt büntetni.

Vizsgálat indult ellene, hogy nemzetbiztonsági kockázatot jelent a személye; Hollik képviselő-szóvivő szerint muszáj bűnhődnie. Az állítás ugye az, hogy olyan iratokhoz jutott hozzá, amelyek védett személyekkel kapcsolatosak, és mint ilyen nem tárhatóak a nyilvánosság elé. Csakhogy Orbán gyerek nem tartozik ebbe a körbe, nem gondolnám őt – ilyen alapon – védett személynek, Demeter tehát azon kívül, hogy hülyeséget csinált, nem hozott nyilvánosságra államtitkot.

És mégis: most ki fogják zárni a nemzetbiztonsági bizottságból, de egészen biztos vagyok benne, hogy itt nem áll le az ellene folytatott hadjárat. Lesz még ebből büntető-ügy is, ülésezni fog a parlament mentelmi bizottsága, hogy bíróság elé lehessen állítani az LMP-s képviselőnőt. Az ellenzék, helyesen, igyekszik kiállni mellette, ám attól tartok ez nem fogja meghátrálásra késztetni a Fidesz gépezetét. 

E mechanizmus működtetői ugyanis tisztában vannak a bevezető mondat lényegével, vagyis azzal, mit is jelent a hétköznapokban az, hogy Orbán Viktor nem szereti, ha a családját támadják. Egészen pontosan azt jelenti, amit látunk, ami a szemünk előtt zajlik. Meg kell tanulni: hiba és hiba között is van különbség. Van, amiért nincs, nem lehet bocsánat.  

Demeter Márta ez utóbbi kategória. Mondhatnánk: felségsértés. És a felség védelme, így tanultuk, nem csak az uralkodóra, hanem annak családjára is kiterjed. A római birodalomban a felségsértésért halál, száműzetés, vagy vagyonelkobzás járt. Demeter megúszhatja a száműzetéssel.