Szanyi: Zokognék, ha a mi oldalunkon történne ilyesmi

HírKlikk 2019. március 20. 11:38 2019. márc. 20. 11:38

A Brexit és a Fidesz ügye „óhatatlanul” kifogja a szelet a szélsőségesek vitorlájából; nem biztos, hogy több mandátumot nyernek az európai parlamenti választásokon, mint eddig – mondta Szanyi Tibor, az MSZP alelnöke és EP-képviselője kedden az ATV Start című műsorában.

„Hozzájárul ám a realizmus diadalához. Ugyanis az európai polgárok ebből az egész Brexit-cécóból azt látják, hogy ez nem megy, ilyen nincs. (…)  Azt a hasonlatot szoktam mondani, hogy a rántottából nem lehet visszacsinálni a héjas tojást.”

Januárig még mindenki azt mondta, hogy sajnos van tere a szélsőségek előretörésének, de fordult a helyzet, és ma már inkább az a véleményük, hogy „a szélsőségesek ne dörzsöljék a tenyerüket, mert még az se biztos, hogy több mandátumra tesznek szert, mint ami eddig volt nekik”.

A Fidesz ma délutáni esetleges kizárásáról az Európai Néppártból azt mondta: megosztottak a vélemények. „Ha most próbálom azt mondani, hogy mit mond az orrom, (…) ha most nekem tippelnem kéne, én a felfüggesztést mondanám” az előzetes, apró beszélgetések, olvasmányok és folyosói pletykák alapján. „Ez azt jelenti, hogy nem döntöttünk” – magyarázta.

Az Európai Unió és az Európai Parlament ugyanis mindig erősen kompromisszumérdekelt volt, most pedig különösen az, hiszen alig 60 nap van hátra az európai parlamenti választásig.

Egy ilyen látványos szakítás „óhatatlanul elviszi a témákat azoktól a dolgoktól, amivel valójában lehet kampányolni”. Ha „a mi oldalunkon történne ilyesmi, akkor én sírnék, zokognék”, hogy a szociális ügyeket, hogy mit akarunk, nem lehet rendesen elmondani, mert „ez van velünk” – mondta Szanyi.

Arra a felvetésre, hogy a Néppártnak egyértelmű jelzést kellene adnia a Fidesznek, hogy nem tehet meg mindent, azt mondta: ezt is sokan mérlegelik, de az éremnek két oldala van: volt már szakadásra példa a Néppártban, amikor 2009-ben a brit konzervatívok, igaz, saját jószántukból, kiléptek.

Ennek pedig az lett a következménye, hogy „egy váltó erejű kormányzó erő maradt a fő sodron kívül. Marginalizálódtak.” Sem érdemben hozzászólni, sem érdekeiket érvényesíteni nem tudták többé, s az e feletti frusztrációjuk, „ez az idegességük végül ebbe az egész Brexit-gyötrelembe torkollott”.

Arra, hogy örvendetes lenne, ha a Fideszt kizárnák a Néppártból, határozottan azt mondta: érti, hogy sokan örülnének, ha a Fidesz „kokit meg sallert” kapna, de mégis az a legfontosabb, hogy mi lesz az országgal.

„Ami a Fidesz körül van, ez egészen bizonyosan senkinek nem jó Magyarországon”

– hangsúlyozta.

Bírálta Manfred Webert, a Néppárt csúcsjelöltjét, mert „nem mutatott vezetői erényeket, ingadozott  előre-hátra” a Fidesz ügyében, ami „nagyon komoly kétségeket támasztott” az alkalmasságát illetően.

Az Európai Szocialisták  és Demokraták pártcsoportja világosan kifejezte, hogy ha a Fidesz a Néppárt soraiban marad, azzal a Néppárt önmagát diszkreditálja, s ezzel különféle személyi jelöléseknél, Weberét is beleértve, elveszíti a szocialisták támogatását.

Egyébként „ez nekünk érdekünk, mert hogyha Weber nem, akkor a mi jelöltünk, a szocialista Timmermans ugrik előre; ezzel praktikusan fölértékeljük”

– mondta el Szanyi.

Forrás: Hírklikk