Szent Ferenctől Szűz Máriáig

Dr. Dávid Ferenc       2019. április 20. 09:08 2019. ápr. 20. 09:08

A magyarok 86 százaléka támogatja a nagypéntek munkaszüneti nappá nyilvánítását - derült ki a Nézőpont Intézet online villámkutatásából. Az MTI-hez csütörtökön eljuttatott felmérésben azt írták: "az Orbán-kormány 2017-es döntésének még a kormányellenesek több mint háromnegyede (78 százalék) is örül".

Ez aztán a Húsvéti Meglepetés! Öntudatos polgáraink 86 százaléka viszonylag egységesen voksolt arról, hogy ne kelljen Nagypénteken dolgozni. Jobb eredményt érhetett volna el a Nézőpont, ha például arra is rákérdez, hogy akarunk-e mostaninál jóval kevesebb személyi jövedelemadót és általános forgalmi adót fizetni, vagy örülnénk-e a jelenleginél ötször magasabb átlagkeresetnek!   

Felbuzdulva a Nézőpont bombasztikus kutatásán és annak eredményén visszatérek a munka világához, és az alábbi kérdést teszem fel: „Egyetért-e Ön azzal, hogy a 2019. évtől fizetett munkaszüneti napnak minősüljön a Vízkereszt, a Hamvazószerda, a Gyümölcsoltó Boldogasszony, a Nagycsütörtök, Szent Orbán napja (május 25.), a Keresztény Vértanúk Emléknapja (június 30.) Loyolai Szent Ignác napja (július 31.), Nagyboldogasszony napja (augusztus 15.), a Fájdalmas Szűz napja (szeptember 15.), Assisi Szent Ferenc napja (október 4.), Árpád-házi Szent Erzsébet napja (november 19.) és Szűz Mária Szeplőtelen Fogantatásának napja (december 8.)?”

Ha ezt a kérdést így csomagban bocsájthatom népszavazásra (na jó: Nemzeti Konzultációra), akkor – egy kis kormányzati médiakampánnyal feltuningolva – biztosan magasabb támogatottságot szerzek az ügynek, mint a Nézőpont-os 86 százalék. Nem tudom észrevette-e az olvasó, hogy az általam javasolt és szinte biztosan száz százalékos társadalmi támogatásban részesülő új munkaszüneti napokat „szakszerűen és körültekintően” osztottam el: minden hónapra jut egy.

„A legbüszkébb arra vagyok, hogy húsz évnyi küzdelem után sikerült elérni, hogy nagypéntek munkaszüneti nap lett” - mondta 2018. május 10-én Balog Zoltán már csak ügyvezető miniszter a Hold utcai református templomban. Jól jellemzi Balog irányultságát, hogy a gigatárca (EMMI) egykori első embere hosszú hivatalvezetés után nem az egészségügyet, az oktatást, a szociálpolitikát vagy a kultúra területét érintő intézkedéseit emelte ki elégedetten, hanem egy szimplán hangulatjavító és népszerűség-hajhászó törvény elfogadásával hivalkodott. Hat éves miniszteri pályafutásának legemlékezetesebb és legkiemelkedőbb eredménye egy újabb fizetett munkaszüneti nap volt, a Nagypéntek.

Én nagyobb sikert akarok, ezért nem aprózom el. Bátran, semmitől nem félve 12 új munkaszüneti nappal nyitok. Balog Zoltán és eszmetársai (+a Nézőpont) nyilván támogatni fogják törekvésemet, a cselekvésképtelen parlamenti ellenzék pedig csendben lapítva (mást nem tehet) úgyis megszavazza javaslatomat. Esetleg majd könyörögve kérik kiegészíteni a listát december 24-ével. Ez érthető: hiszen ők nagyon várják a Megváltó érkezését...