Szeressétek Vajna Tímeát

Németh Péter 2019. január 21. 17:42 2019. jan. 21. 17:42

Ennek az írásnak csak akkor van értelme – mint minden más írásnak is persze -, ha őszinte. De nem könnyű őszintének lenni, már csak azért sem, mert a tudásom, ismereteim felületesek Vajna Tímeával kapcsolatban, és többnyire arra szorítkoznak, amelyeket ő közvetített magáról. Ezekből pedig az derül ki, hogy nehéz kapcsolata volt Damu Rolanddal, amelynek következményeit azonban jobbára csak a színész hordozta, már amennyire egy többéves börtönbüntetés következménynek tekinthető.

De: az akkori Palácsik – későbbi Vajna – Tímea – sajnálatra méltó volt; egy magáról túl sokat képzelő dúvad hálójában vergődött. Aztán Timi – nem tudom szólították-e így őt; soha nem találkoztunk – megtalálta saját útját, Andy Vajna karjai között kötött ki. Hirtelen átalakult, nem csak külsőleg, minden féle szempontból. A szürke veréb – már bocsánat – nagyvilági dáma lett, és ennek megfelelő életet is élt. Ki tudja miért, attól érezte jól magát, ha mindezt a nyilvánosság előtt teszi.

Polgárpukkasztó képei önmagáról túlságosan messzire mentek, olyannyira, hogy már magát a férjet hozták nevetséges helyzetbe. Hogy ez miért volt jó Vajnának, az a mai napig kérdés előttem, és feltehetően már az is marad örökre.

Ez, ahogy olvasom, szigorú és fegyelmezett ember – aki látszólag volt ezek szerint csak bohém -, miért tűrte, netán élvezte, hogy a felesége egy kicsapongó, csak önmagára figyelő magamutogató szerepben tetszelegjen, megfejthetetlen előttem.

Tímeát még csak-csak el tudtam helyezni önmagamban; hirtelen jött gazdagság, utazások, fényűző élet, Hollywood, bizony sokmindenkit megzavart volna. No de Vajna? Neki mi volt ebben a jó? Egy kiváló filmes ember, aki remekül eligazodik a jó és a rossz forgatókönyvek világában, aki – bizonyította – csalhatatlanul különválasztja az ocsút a búzától, vajon mit szerethetett ebben a léha életmódban? Élvezte volna talán, hogy egy nála lényegesen fiatal hölgy viseli a nevét? Aligha.

Hazudik, aki azt mondja: nem akarta volna megfejteni ezt a rejtélyt. És hazudik az is, akinek ne jutottak volna eszébe, most hogy Andy Vajna nincs többé, néhány rossz gondolat Vajna Tímeáról. Aki persze a tragédia bekövetkeztekor is éppen Amerikában volt, ki tudja miért. Szörnyű mondatok söpörtek végig vasárnap az interneten, és ezeknek csak egy része szólt Vajna – az Andy – Orbánhoz fűződő baráti és pénzügyi kapcsolatairól.

A többségük mögött ott bujkált, olykor ki is mondatott: egyfajta gúny és káröröm az özveggyel kapcsolatban. Még olyan hírek is – hamisak, teszem hozzá gyorsan – napvilágra kerültek, hogy még a halál napján is félmeztelen férfiak fotóit posztolgatta Timi az Instagramon. Ami, ismétlem, akkor nem volt igaz. De néhány nappal korábban igen. Amikor még élt Vajna.

Nem akarom kétségbe vonni Tímea bánatát, Elhiszem neki, amit kitett a nyilvánosság elé: „Még nem fogtam fel, hogy nem ölelhetlek át többé... Drága Andykém! Te, aki annyi szeretetet és jóságot adtál és annyi minden maradandót alkottál – most hirtelen itt hagytál. A mennyben az angyalok vigyázzanak Rád! Nagyon Szeretlek!”

Szép mondatok, szép gondolatok. És ez akkor is így van, ha számomra furcsa, ha a gyászpillanatában valaki a nyilvánossághoz fordul a gondolataival. De nem vagyunk egyformák. Lehet, hogy el is várta volna tőle a közvélemény, hogy írjon valamit, jelezzen valamit.

Vajna Tímeának, most ezt mondja mindenki, soha nem lesznek már anyagi gondjai. Ne is legyenek, noha azt sem tartom kizártnak, hogy van, aki ezt kívánná neki. Én az ellenkezőjét: próbálja meg megtalálni önmagát, valahol a szürke veréb és a nagyvilági dáma között. Hogy, ha eddig ez nem sikerült, mostantól szerethető emberré váljon.

Nagy kihívás ez most, a férje halála után.