Szijjártó Péter testvére írja a Világegyetem Legdrágább Tanulmányát

Föld S. Péter 2019. november 22. 11:00 2019. nov. 22. 11:00

Jó tudni, hogy a kormány tagjai családok éve elmúltával sem feledkeznek meg közeli hozzátartozóikról, és bőkezűen gondoskodnak rokonaik egzisztenciális biztonságáról. Amint arról a Hírklikk olvasói egy másik cikkünkből már értesültek, Szijjártó Sarolta cége – a hölgy nem névrokona, hanem testvére Szijjártó Péter külügyminiszternek - megvalósíthatósági tanulmányt írt egy multifunkcionális autópályáról. A kétszáz oldalas dolgozat 215 millió forintjába kerül a kormánynak, pontosabban a magyar adófizetőknek. A tanulmány egyébként némiképp okafogyottá vált, hiszen a multifunkcionális autópálya megépítéséről már döntöttek.

Látszólag tehát teljesen fölöslegesen – Szijjártó Péter szóhasználatával élve: pofátlanul – dobta meg Szijjártó cégét oldalanként több mint 1 millió forinttal a kormány. Ám a látszat néha csal, mert bizonyára kevesen tudják, hogy Szijjártó Saroltát a világ, sőt a Világegyetem legjobb tanulmányírói között számon tartják számon. A hölgy amúgy a legjobb tanulmányíró-iskolákat végezte kiváló eredménnyel, és kisgyerek kora óta az volt az álma, hogy egyszer majd egy multifunkcionális autópályával kapcsolatban írhasson egy teljesen fölösleges megvalósíthatósági tanulmányt, 215 millió forintért.

Mielőtt hirtelen felindulásból véleményt formálnánk, és azt mondanánk, hogy ez felháborító gazemberség, ezek már megint azt csinálják, amihez egyedül értenek, vagyis, lopnak tőlünk, amennyit csak bírnak, álljunk meg egy szóra.

Először is: nem szabadna irigynek lenni, hanem inkább örülni kellene a mások sikerének. Hogy lám, minden nehézség ellenére igenis, vannak olyanok, akik boldogulnak. Jobb lenne persze, ha a mostaninál többen boldogulnának, de amíg ez nem lehetséges, addig is tanuljunk meg a mások boldogságának örülni. Egyébként sem Szijjártó Sarolta az első, akinek vastagon fog a tolla, ha tanulmányt kell írni. 2013 áprilisában például az derült ki, hogy a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium nettó 24 millió forintot fizetett egy 49 oldalas tanulmányért. Még feljelentés is született az ügyben, hűtlen kezeléssel gyanúsították a minisztériumot, mondván, nem elég, hogy a Fradi stadion projektjéhez kapcsolódó tanulmány oldalanként félmillió forintba került, de ráadásul az internetről lett összeollózva, és tele van mindenki által ismert alapvető tényekkel.

A feljelentők azt is nehezményezték, hogy a tanulmány nem csupán sokba került az adófizetőknek, de számos nevetséges közhelyet is tartalmazott. Például azt, hogy hol helyezkedik el Magyarország, milyen az éghajlata, és hasonlók.

Már az akkor feljelentőkkel sem lehetett maradéktalanul egyetérteni. A fenti információk ugyan a legtöbb magyar ember számára teljesen nyilvánvalóak, és egy nagycsoportos napközis is fejből fújja az összes ezzel kapcsolatos adatot, ám ne zárjuk ki annak a lehetőségét, hogy a tanulmány Orbán Viktor kormánya számára valóban olyan új információkat tartalmazott, amelyekért érdemes volt ennyit fizetni.

Honnan tudhatjuk, mi egyszerű halandók, hogy mit tud az Orbán-kormány? Hátha idáig abban a hitben élt, hogy Magyarország nem Európában van, hanem valahol máshol. Afrikában például, beékelődve néhány banánköztársaság közé, vagy Ázsiában, ahonnan mostanság köztudottan a szél fúj. Igaz, arrafelé, többnyire diktatúrák és félkatonai rendszerek találhatók, ám ez bennünket ne zavarjon, a miniszterelnök is megmondta, hogy mi demokrácia vagyunk, és elkötelezettek az európai értékek iránt.

Nem kizárt az sem, hogy a kormány számára az is egy vadonatúj információ, hogy nálunk kontinentális az éghajlat. Mi, többi magyarok, akik nem vagyunk kormány, persze tudjuk ezt, és kiröhögnénk azt a szerencsétlent, aki pénzt próbálna tőlünk kérni egy ilyen hülyeségért. De ki tudja: hátha az akkoriban még Navracsics Tibor által vezetett minisztériumnak ez egy igazi nóvum volt. Lehet, hogy úgy válogatták össze az embereiket, az élvezett előnyt a felvételnél, aki nem tudta, hol van Magyarország, milyen az éghajlata, és melyek a legnagyobb folyói. Aki korábban azt hitte, hogy a Volga, az Eufrátesz a két legnagyobb magyarországi folyó, annak tényleg minden kincset megér egy olyan információ, miszerint ez nem így van. Az ilyen képes értékelni, ha megtudja az igazságot, hogy Magyarország két legnagyobb folyója a Duna és a Tisza.

Most sem tudunk mást mondani, mint akkor, hat évvel ezelőtt: Szijjártó Sarolta, csakúgy, mint testvére, Szijjártó Péter, rendes magyar emberek. Innentől kezdve pedig, nekünk ezzel az üggyel kapcsolatban nincs más dolgunk, mint örülni annak, hogy rendes magyar emberek lopják el a pénzünket. Még mindig jobb, mintha mindenféle jöttment idegenek tennék ugyanezt.