Szijjártó szerint alapvető érdekünk az együttműködés Brazíliával

HírKlikk 2019. április 18. 11:27 2019. ápr. 18. 11:27

Brazília gazdasága a világon a nyolcadik legerősebb, ezért egy olyan kicsi, de nyitott gazdaságú országnak, mint Magyarország, alapvető érdeke az együttműködés - közölte a külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Szijjártó Péter azt mondta, semmilyen politikai tényező nem gátolja az eredményes gazdasági együttműködést, mert Brazília és Magyarország hasonlóan közelít a világpolitika kérdéseihez. Azonos a látásmód a többi között a migráció kérdéséről, a biztonság garantálásának állami kötelezettségéről és a nemzeti érdekek érvényesítéséről.

Hozzátette, az együttműködés jó alapokkal indul, mivel a 2018-as kereskedelmi forgalom meghaladta a 400 millió dollárt.

Kitért arra is, hogy az Európai Unió 2025-ig nem szeretné növelni a tagországok számát. Véleménye szerint ez "botrányos", mert a nyugat-balkáni térség stabilizálásának legjobb eszköze a befogadás az európai integrációba. A szerbek uniós integrálása mind gazdasági, mind biztonsági szempontból fontos lenne - tette hozzá.

Az uniós forrásokkal kapcsolatban arról beszélt, hogy a nyugat- és észak-európai politikusok ezeket "könyöradományként" állítják be. Valójában azonban az uniós források szerződés alapján járnak Magyarországnak - emelte ki a külügyminiszter.

Szijjártó Péter a M1 aktuális csatornán azt mondta, a brazilok részéről komoly kereslet mutatkozik a magyar agrártechnológiákra és vízgazdálkodási megoldásokra. Emellett az informatikában és a kutatásban várható még szorosabb együttműködés.

A magyar felsőoktatási rendszer nemzetközi elismertségét jelzi, hogy évente 250 brazil hallgató kap ösztöndíjat magyarországi egyetemi tanulmányaihoz - mondta, megemlítve, hogy Brazíliában 80-100 ezer, magyar felmenőkkel rendelkező állampolgár él.

Forrás: MTI