Szili Katalin: a kárpátaljai magyarságnak éreznie kell, hogy az anyaország mellette áll

HírKlikk 2018. december 8. 17:46 2018. dec. 8. 17:46

A kárpátaljai magyarságnak éreznie kell, hogy az anyaországi magyarság nem mögötte, hanem mellette áll, segíti a szülőföldön történő megmaradását, boldogulását és mostani küzdelmének sikeres megvívását - jelentette ki Szili Katalin miniszterelnöki megbízott szombaton Beregszászon.

 Az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) tisztújító XXII. közgyűlését köszöntő beszédében Szili Katalin kifejtette:

Ukrajna 1991-es függetlenné válása idején senkinek eszébe nem jutott volna, hogy a 21. század második évtizedének második felében Kárpátalján nem az önigazgatásról, önkormányzatiságról fognak beszélni, hanem azokról a küzdelmekről, amelyeket a kárpátaljai magyar közösségnek a szülőföldön maradásáért, jogainak - az anyanyelv szabad használatának, a félelem nélküli élet feltételeinek, az akadálytalan határátlépésnek - a biztosításáért kell folytatnia a többségi társadalom törekvéseivel szemben.

Kulcsfontosságúnak nevezte, hogy sikerüljön szülőföldjén tartani a kárpátaljai magyar ifjúságot és megőrizni az értelmiséget.

A miniszterelnöki megbízott kiemelte: az ukrán többségi társadalomnak meg kell értenie, hogy a biztonság kérdésével azonos fontosságú a demokrácia és a kisebbségi jogok érvényesítésének az ügye.

Hangsúlyozta, hogy a kárpátaljai magyarok a szülőföldjükön élnek, államalkotó tényezők, nem migránsok, a szülőföldjükön szeretnének maradni, boldogulni és gyarapodni. Azt szeretnék, hogy például Beregszászon száz év múlva is legyen magyar szó, hogy a gyermekek magyarul tanuljanak, gondolkodjanak és imádkozzanak.

Kijelentette: az ukrán többségnek tudomásul kell vennie, hogy a politikai szempontok nem írhatják felül az emberi szempontokat.

Szili Katalin méltatta és a Kárpát-medencében is példaértékűnek nevezte a kárpátaljai magyar szervezetek összefogását. Az anyaország is mindent megtesz azért, hogy a kárpátaljai magyarság küzdelme hatékony legyen, hogy sikerüljön visszaszereznie az új ukrán oktatási törvény 2017. szeptember 5-i elfogadása előtt meglévő jogait.

Forrás: MTI/Hírklikk