Szintet lépett Handó Tünde független igazságszolgáltatás elleni támadása

HírKlikk 2019. február 13. 15:09 2019. feb. 13. 15:09

El a kezekkel a bíróságoktól és a független bíráskodástól! - szólította fel Handó Tündét, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökét szerdai budapesti sajtótájékoztatóján Varga-Damm Andrea, a Jobbik országgyűlési képviselője.

Szerinte újabb szintet lépett Handó Tünde "független igazságszolgáltatás elleni támadása", amikor az Országos Bírói Tanács ítélkező bíráinak levélben fejezte ki reményét, hogy pártatlanul és elfogulatlanul ítélkeznek.

Az ellenzéki politikus megjegyezte: amikor korábban Handó Tündét az Országgyűlésben kérdezte, az OBH vezetője mindig elhárította az ítéletekkel, a bírák jogszabályismeretével és -betartásával kapcsolatos érdeklődését, mondván, "neki az igazgatás a feladata".

Szerinte, amikor a saját egyéni érdekeiről van szó, Handó Tünde "mindjárt meg tudja kérdezni, hogy pártatlan-e és független-e a bíráskodás Magyarországon, és az adott bírák ekként végzik-e munkájukat".

"Úgy gondolom, ez nagyon komoly beavatkozás a bírák életébe, és ő, mint elnök, nem jogosult megkérdőjelezni kollégái függetlenségét és pártatlanságát" - tette hozzá.

A Magyar Nemzet két jobbikos munkatárs megnyilatkozását érintő cikkére vonatkozó kérdésre Varga-Damm Andrea azt közölte: akkor lehet eldönteni, van-e bocsánatot kérni okuk az érintetteknek, ha a kiszivárogtató a teljes felvételt közzéteszi.

Egy másik kérdésre a jövő hétvégi rendkívüli Jobbik-kongresszusról elmondta, teljes mértékben technikai, hangsúlyozva, a fórum elé kerülő alapszabály-módosítással a számvevőszék újabb szankciója okozta helyzetre válaszolnak, nem érintve a párt mindennapi életét.

Forrás: MTI/Hírklikk