Őszöd, maffia, lopás – ezek a Fidesz hívószavai

Németh Péter 2019. szeptember 26. 15:37 2019. szept. 26. 15:37

Sokáig hallgatott a kormánypárti sajtó arról a hangfelvételről, amelyet nem tudni ki készített, milyen módszerekkel, és mikor bocsátotta a kiszivárogtató, vagy a megbízó rendelkezésére.

Pedig, hinné az ember, egy ilyen titokban felvett beszélgetés ajándék a jobboldal számára, hiszen Karácsony Gergely hallható rajta, amint éppen olyan gondolatokat fogalmaz meg, amelyek kellemetlenek az ellenzék számára. Kellemetlen a szocialistáknak, kellemetlen a DK-nak, hiszen alkalmasak arra, hogy azokat a politikai élet negatív szereplőiként tüntesse fel. A kormánypárti sajtó mégis, több órán át csendben volt, és ne higgyük, hogy azért, mert nem hallották volna a felvételt, vagy fontolgatták, hogy egyáltalán közreadják-e. Nem, azért hallgattak, mert még nem született meg a központi ukáz, miként is kell foglalkozni az esettel, milyen hívószavakat kell használni, hogyan kell fogalmazni az ellenzékkel és hogyan Karácsony Gergellyel kapcsolatban. Aztán a központi stáb, nyilván, elkészült az elemzéssel, és a maffia szót, Karácsony Gergely őszödi beszéde, valamint a szocialisták szétlopták fordulatot küldték a médiamunkások számára, kötelezően használandó elemekként.

Nehogy azt higgye bárki, hogy ezek most itt elmarasztaló szavak: minden párt igyekszik kihasználni az ellenfél lépéseit, és ami mögött valós, vagy vélt hiba, ellenük fordítható elem bukkan fel, azt fel is fogja használni. Más kérdés, hogy a kormány alá túl nagy konglomerátum tartozik; ne legyen kétségünk afelől, hogy Karácsony minden lehetségesen kihasználható mondata vissza fog köszönni a kampány hátralévő napjaiban. Másként: a budapesti Fidesz – Tarlós – stratégia bizonyosan erre a hangfelvételre fog épülni. Még akkor is, ha az ellenzék főpolgármester-jelöltje – a Fidesz életében elképzelhetetlen módon – kiállt a nyilvánosság elé, és válogatás nélkül válaszolt az újságírók kérdéseire. (Ilyesmi a kormányinfón nem fordulhat elő, ugye kedves Gulyás Gergely?) A válaszok, a magyarázatok úgy sem érdeklik valójában az állampárt megbízottait, nekik a feladatot kell teljesíteniük, és ebbe nem fér bele, hogy megértéssel hallgassák, és főként interpretálják Karácsony Gergely szavait. Vagyis az ellenzéknek – innen kezdve – hatványozottan nehéz dolga lesz, hisz valamennyi kampány-helyszínt – alapvetően a fővárosban - be fogják borítani Karácsony manipulált szavai, hangja, képei.

Azt nem tudjuk, hogy a hangfelvétel valóban titkosszolgálati módszerekkel készült-e – akár így is történhetett -, azt azonban igen, hogy bizonyos módszerek egyáltalán nem állnak távol a Fidesztől, a kormánytól, és ezeket a módszereket nem fél akár alkalmazni is. Nyilván ez tanulság is lehet bárki számára – noha őszöd kapcsán már rájöhettünk, hogy így van -; még a barátok előtt sem szabad félreérthető, vagy félre nem érthető kijelentéseket tenni.

Karácsony egyébként azért hívta eredetileg össze a sajtótájékoztatót, hogy beszéljen arról az infernális hangról, amelyet Hende Csabától hallhattunk, azt a még magyar politikában is új jelenséget, hogy a komplett hallgatóságát szólítja fel az ellenzék becsmérlésére, kórusban üvölteti róluk, hogy hazaárulók. Kár, hogy egy ilyen történés elsikkad a hangfelvétel adagolása miatt, mint ahogy az sem kap elég hangsúlyt, hogy csütörtökön az Európai Parlament piros lapot mutatott fel Trócsányi Lászlónak, összeférhetetlennek minősítve jogi irodája kormányzati megbízásait és igazságügyi posztját. Pedig mi ez, ha nem a legtisztább korrupciós játék lehetősége, mi ez, ha nem a legpontosabb látlelet a mai magyar politikai vezetésről, ahol – ha pénzről, szerzésről van szó – az összeférhetetlenség kifejezés nem is létezik. Mi ez, ha nem a legsúlyosabb ítélet – nem bírósági, egyelőre – arról a rendszerről, amelynél egyetlen vezérlő elv létezik: mi szerezzük a legtöbbet.

Hende, Trócsányi azonban mind elbújhatnak a hangfelvétel mögé, kitakarja őket Karácsony Gergely. Bár, pontosan tudjuk, ha nincs ez a titkos anyag, a kormányoldal akkor is hallgatott volna Hendéről és Trócsányiról. Nem addig, mint Karácsony esetében, hanem véglegesen és végletesen. Ezért aztán nyugodtan mondhatjuk: az előttünk áll bő két hét is egyenlőtlen erők küzdelmét fogja hozni Budapesten. De annyi azonban biztató, hogy az ősi orbáni módszer, az ellenfél megosztása, nem sikerült. Az első napon legalább is nem. Ha így marad – az is maga lenne a csoda -, akkor bekövetkezhet a fordulat.  Nem lesz könnyű állva maradni.