Szombaton bejelentik az új megmozdulás időpontját

NVZS 2019. január 3. 15:30 2019. jan. 3. 15:30

„Rendszeressé akarjuk tenni a megmozdulásokat, s a szombati tüntetésen terveink szerint bejelentjük a következő időpontját is” – mondta a Hírklikknek Tordai Bence. A Párbeszéd politikusa szerint „ha mindig van valami plusz, amit hozzá tudunk tenni, akkor nem kell félni attól, hogy kifulladnak ezek a megmozdulások”. Közös gondolkodás, közös döntés és annak közös képviselete kell.

Jelenleg az a legfontosabb, hogy ki, hogyan tudja szolgálni az országos sztrájk megtartására irányuló munkát, s miként képes kivenni a részét az egyéb ellenállási formák megszervezéséből – fejtegette portálunknak a fiatal politikus.

Folyamatosak az erre irányuló egyeztetések. A közvetlen cél most az, hogy minél sikeresebb legyen, minél több embert mozgasson meg a szombati budapesti tüntetést, illetve minél több vidéki városban, településen is legyenek megmozdulások, tüntetések, blokádok, útlezárások, stb.

Fontosnak nevezte, hogy a szakszervezetek is elkészítették négypontos sztrájkkövetelésüket, „ezzel is közelebb kerültünk egy országos kiterjedésű munkabeszüntetéshez”. 5-e után sem állnak le – újabb és újabb megmozdulásokat szerveznek, s a tervek szerint a következő időpontját most szombaton a Kossuth téren jelentik majd be.

Kérdésünkre, hogy nem tartanak-e attól, hogy ki fog fulladni a lendület, ha egymást követő megmozdulásokra hívják az embereket, Tordai leszögezte: ha mindig van valami plusz, amit hozzá tudnak tenni, akkor ez a veszély nem fenyeget. A pluszról pedig folyamatosan ötletelnek.

Egyelőre naponta többször is egyeztetnek, s a jövő héten már megkezdik a tárgyalásokat az ellenzéki pártok által a Parlamentben folytatandó közös fellépésekről is, amelyeket – ismerte el – jobban elő kell készíteni, mint a mait.

Kérdésünkre, felmerült-e az, hogy kivonulnának a Parlamentből, azt mondta: csak akkor lenne annak értelme, ha találnának helyette egy olyan alternatív megoldást, amely akkora figyelmet tud generálni, mint a parlamenti tevékenységük. „Amíg azonban megvan ez a fajta (média)figyelem, addig nem szabad levonulni a terepről, inkább újakat kell mellé építeni” – szögezte le, hozzáfűzve: nem az ellenzéki kerekasztal vagy az alternatív Országgyűlés lehetőségét zárja ki ezzel.

A lényeg, hogy közösen gondolkodjunk, s közösen döntsünk és hogy a döntésünket közösen képviseljük. Meg kell maradnia az egységnek, sőt, hármas egységre kell törekedni: a pártok, a civilek és a szakszervezetek egységére.

Felvetésünkre, hogy például a mai, az Országház lépcsőjén elhangzott közös eskü szövegét sem mondta mindenki (az élő közvetítésből például tisztán látszott, hogy Keresztes László Lóránd az LMP társelnökének, frakcióvezetőjének nem mozgott a szája), Tordai azt mondta: alapesetben mindenki bent akar maradni ebben az egységben, ugyanakkor nem csinál meg mindenki mindent.