Szövevényes cégbirodalmat hagyott maga után Andy Vajna

HírKlikk 2019. január 24. 13:44 2019. jan. 24. 13:44

Mintegy 30, Magyarországon bejegyzett vállalkozás köthető Andy Vajna nevéhez. A szerencsejáték, a média és a vendéglátás ágazatokban működő cégek között szép számban vannak igazi nagy és befolyásos vállalkozások is. Ezeket vette sorra az Opten, amely szerint az érdekeltségek átadása, átruházása igen összetett és időigényes folyamat is lehet.

Andy Vajna cégbirodalmára igen összetett tulajdonosi struktúrák jellemzők még hazai viszonylatban is. Az érdekeltségei között megtalálható számos összetett tulajdonosi lánc, vagyonkezelő cég. Gyakori volt a cégek között a tulajdonosok cserélődése, és a tulajdonosi láncok tetején megtalálhatók luxemburgi és USA-ba jegyzett vállalkozások is.

Andy Vajna távozásával ezen vállalkozások komoly feladat előtt állnak. Az érdekeltségek átadása, átruházása igen összetett és időigényes folyamat is lehet ekkora vállalkozások esetében.


Andy Vajna legnagyobb befolyása a hazai gazdaságra és társadalomra a média érdekeltségeinek köszönhető. A TV2 Csoport mind gazdaságilag, mind politikailag igen jelentős szereplőnek számít jelenleg is. Emellett a nyomtatott sajtóban is igen komoly szerepet töltött be a Lapcom Zrt-nek köszönhetően.

Pénzügyi termelékenység szempontjából azonban kétségkívül a budapesti kaszinói jártak az élen, ahol az elmúlt években évi 5-6 milliárd Ft adózás előtti eredmény is keletkezett. A fő profil mellett Vajna András érdekeltségei azonban számtalan más területen is működtek, mint a filmipar, vendéglátás, médiareklám és kereskedelem.

Forrás: Hírklikk