Sztrájk egyelőre nem lesz

NVZS 2018. november 28. 09:58 2018. nov. 28. 09:58

Ma délelőtt tárgyalnak a munkaadók meghívott képviselői Kósa Lajossal, a „rabszolgatörvény” előterjesztőjével, a találkozóhoz a Magyar Szakszervezet Szövetség kompromisszumkészen áll hozzá, s nem hiszi, hogy az „esemény utáni” felesleges találkozó lenne. Ilyen értelemben nyilatkozott a Hírklikknek a találkozóra menve Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke. „Szakszervezetként mindig tárgyalni kell azok érdekében, akiket képviselünk” – szögezte le. Két elemet akarnak visszavonatni a tervezetből, de azért tiltakozási akció szervezésébe is belefogtak.

December 8-ára országos demonstrációt hirdetett a Magyar Szakszervezeti Szövetség, hogy tudassák a döntéshozókkal, elegük van ebből a jogalkotási folyamatból – jelentette be Kordás László, aki azonban cáfolta felvetésünket, hogy az már eső után lenne köpönyeg. „Látszik, hogy minden mozgásban van még: mai hír szerint mégsem 11-én, hanem 17-én tervezik csak a végszavazást, miután tegnap, az igen furcsa körülmények között lezajlott végszavazás után a tervezet visszakerül a bizottságok elé, ami után megtartható lesz az általános vita, majd a zárószavazás” – vázolta, hozzátéve: nem kértek rendkívüli tárgyalást, tehát normál menetrendben fog zajlani a folyamat, s így bőven benne van a pakliban, hogy még módosítsanak az eredeti előterjesztésen.

A törvénymódosítás két előterjesztőinek az egyike, Kósa Lajos hívta egyeztetésre a Magyar Szakszervezeti Szövetséget,  a LIGA Szakszervezeteket és a Munkástanácsok Országos Szakszervezetét. Kósa azt is jelezte feléjük, hogy mire ma tárgyalóasztalhoz ülnek, már lezajlik az egyeztetés a munkaadók képviselőivel is. 

Kérdésünkre, hogy mivel készültek a mai délelőtti tárgyalásra, Kordás annyit mondott: el szeretnék mondani a véleményüket a javaslatról, felsorakoztatni az érveiket és saját indítványokat tenni, „meggyőzni a tárgyalópartnert, hogy vonja vissza a tervezetből az évi 400 órás túlmunkára és a 36 hónapos elszámolásra vonatkozó két javaslatot”.  Példátlan Európában, hogy ilyen fajsúlyú, a munkaidőt érintő szabályokat egyéni módosítókkal próbálják megváltoztatni, ezeket általában csomagban szokták tárgyalni – szögezte le.

Tegyük hozzá, érdekes módon ugyanezt hangoztatta a Hírklikknek tegnap a munkaadói szemlélettel rendelkező, a VOSZ ősszel leköszönt főtitkára, Dávid Ferenc is. Kordás leszögezte: „Lehet akár arról is tárgyalni – ha van ilyen kormányzati szándék –, hogy emeljék a túlmunka-keretet, de akkor azt csomagként kell napirendre tűzni, a többi között a munka- és pihenőidő egyéb aspektusaival, beleértve a garanciális elemeket, a vitás kérdések rendezésének módját, stb.”.  Hozzátette: egy sor dolgot rendezni kell, s nekik erre van is javaslatuk, de „az nem megoldás, hogy a Munka Törvénykönyvének egy fejezetében egyénileg beterjesztett módosítóval változtassanak”.

Ami pedig a tervezett december 8-i akciójukat illeti: Kordástól megtudtuk, hogy olyan döntés született: nem pártrendezvénynek szánják azt. Ugyanakkor várják a többi szakszervezetet, a diákokat és a civil tüntetőket, mindenkit, aki úgy gondolja, hogy a javaslat így elfogadhatatlan, és aki szeretné kifejezni ellenérzését a módszerrel és a tartalommal szemben. Felvetésünkre, hogy miért nem reagáltak a Parlament előtt a tudomány és az oktatás szabadságáért tüntető diákok felhívására, hogy ők is csatlakozzanak hozzájuk, Kordás azt mondta: kedden személyesen tárgyalt a tüntetés szervezőivel, akikkel abban maradtak, hogy közösen is kiállnak. A szakszervezet már döntött arról, hogy szolidaritást vállal a diákokkal. A maga részéről csütörtök délután a Parlament előtti szabad egyetemen tart előadást.

Kérdésünkre, hogy nem gondolkodnak-e országos sztrájkban, a szakszervezeti vezető azt mondta: ez is felvetődött, de a döntés az lett, hogy egyelőre a kormánnyal van ez ügyben problémájuk, s egy országos sztrájkkal azokat a munkáltatókat  büntetnék, amelyek „világosan kifejtették, hogy nem  kérték a módosítást”. Ha azonban a kormány erőből végigviszi a változtatást, bizonyára lesznek munkaadók, amelyek élni fognak majd a módosítás után megnyíló lehetőséggel, nos, akkor az adott munkahelyen kell megfelelően fellépni, beleértve akár a figyelmeztető sztrájkot is. – szögezte le Kordás László