Sztrájk: Összeomolhat a Tesco 16 ezer munkavállalójának bérezési rendszere

HírKlikk 2019. január 26. 09:34 2019. jan. 26. 09:34

Összeomolhat a Tesco áruházlánc 16 ezer munkavállalójának bérezési rendszere, miután pénteken sztrájkhelyzetet hirdetett a fizetésekkel és a tb-vel kapcsolatos feladatokat ellátó, 40 főt foglalkoztató győri irodaközpont – írja a kormánypárti Magyar Idők a szombati számában.

A lap kiemeli: a Tesco még decemberben jelentette be, hogy a közép-európai piacok támogatására üzleti szolgáltatóközpontot hoz létre Budapesten, ami azzal jár, hogy a győri irodaközpont, ahol az összes magyarországi Tesco-dolgozó bérszámfejtését végzik, megszűnik, és csoportos létszámleépítésre kerül sor.

"Az érintettek számára az a legnehezebb, hogy a karácsony előtt váratlanul bejelentett átszervezés kapcsán semmilyen konkrétumot nem árultak el nekik, még azt sem tudják, pontosan mikortól kell felállniuk az íróasztal mellől, de ami a nagyobb baj, hogy egyelőre kilátásuk sincs a további megélhetést biztosító állásra azon a területen, ahol szaktudásuk szerint évek óta eredményesen működnek"

– mondta Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke, a sztrájkbizottság tagja.

Bubenkó szerint a bérszámfejtési csoport zökkenőmentes működése a tb-kifizetőhelyként is működő vállalat valamennyi dolgozójának megélhetését biztosítja. Így szerinte akár már a következő hónapban problémák léphetnek fel a fizetések teljesítésében valamennyi tescós esetén, ha nem sikerül megállapodniuk a céggel.

"Az érintettek azért döntöttek a sztrájk mellett, mert úgy tapasztalják, hogy a munkáltató az átszervezés folyamatában nem partnerként tekint rájuk, ezért a szociális és gazdasági érdekeik csak így érvényesíthetők"

- tette hozzá Bubenkó, aki szerint az alkalmazottak területükön való elhelyezkedésének esélyei rosszak, mert Győrben és vonzáskörzetében mindösszesen három-négy nyitott bér- és tb-számfejtő pozíció van.

A sztrájkhelyzetet hirdetők azt szeretnék, hogy a cég átképzési hozzájárulást biztosítson a kirúgott dolgozóknak, tartsák be a felmondás esetén járó felmondási időt, ezalatt mentse fel a kirúgottakat a munkavégzés alól, továbbá biztosítsanak számukra végkielégítést, valamint hathavi alapbért.

A lánc sajtóosztálya a Napi.hu kérdésére azt közölte, már decemberben tájékoztatták a kollégákat arról, hogy több száz új specialista pozíciót hoznak létre a Budapesten felálló közép-európai üzleti szolgáltató központjukban.

"Minden győri kollégánknak felajánlottuk annak lehetőségét, hogy az új központban, vagy a vállalat egyéb területein helyezkedjenek el. A cég és az érintett munkatársak közötti párbeszéd folyamatos, a lehetőségekhez mérten minden támogatást megadunk számukra ebben az időszakban is"

- írták.