Támogatja a Momentum az MSZP európai javaslatát

HírKlikk 2019. április 4. 10:49 2019. ápr. 4. 10:49

Szociális alapú, európai diák- és hallgatói ösztöndíj programot hirdetett az MSZP, amely a szocialisták szerint a meglévő diákhitel mellett tanulási lehetőséget biztosítana a legrászorultabbak számára is. A javaslat mögött máris felsorakozott a Momentum, az EP-listavezető Cseh Katalin ugyanis egy internetes vitában a javaslat támogatására tett ígéretet. A közös ellenzéki listáról azonban az európai liberálisok közé készülő párt továbbra sem akart hallani.

„Nagyszerű, szuper ötlet! Támogassuk közösen, minél szélesebb körben” - így reagált Cseh Katalin, a Momentum EP-listavezetője a szocialisták azon programjára, amelyben szociális alapú, európai diák- és hallgatói ösztöndíj program bevezetését javasolták. A Momentum politikusa a „Hatvan Perc” című online vitaműsorban mondta el véleményét az MSZP elképzeléséről.

Az interaktív vitasorozatot Ujhelyi István szocialista EP-képviselő indította saját közösségi oldalán, a Fiala János újságíró által moderált beszélgetésbe a nézők is bekapcsolódhattak kommentjeikkel és kérdéseikkel. Ujhelyi az oktatási javaslattal kapcsolatban a vita során elmondta: a „Haza, Szeretet, Európa” címet viselő EP-programjukban szerepel az európai ösztöndíj-program létrehozása, amely az általuk alapvetően „elit programnak” tartott Erasmust egészítené ki szociális, rászorultsági alapon. „Ez például lehetne egy közös ügyünk a Momentummal. Ez a program egy kübekházi gyermeknek is lehetőséget biztosítana abban, hogy Budapestre tudjon jönni tanulni, szemben a kormány által privilegizált diákhitel-programmal, amely leginkább csak eladósítja a fiatalokat” - fogalmazott a közösségi oldalon élőben közvetített vita során az MSZP politikusa. Cseh Katalin, a Momentum listavezetője erre reagálva nemcsak, hogy támogatásáról biztosította a szocialista politikust, de hozzátette azt is: az EP liberális frakciójába készülő Momentum kollégiumépítési programot is szorgalmaz uniós forrásból, amely szintén segítheti a rászoruló fiatalokat.

Az online közvetített beszélgetésben egyébként az MSZP és a Momentum EP-képviselőjelöltjei a felvetett témák nagy többségében azonos véleményt képviseltek. Sőt, az Ujhelyi István által mentorált és sikerre vitt ingyenes InterRail-bérletprogram kapcsán (amelynek köszönhetően sokezer 18 éves fiatal kap ingyenes vonatbérletet Európában) kiderült, hogy azt a Momentum is átvette és szerepelteti saját európai programjában. A Fiala János által moderált vita során elhangzott még az MSZP politikusa részéről, hogy a következő öt éves EP-ciklusban a szociáldemokrata és a liberális frakcióknak komoly feladata lesz a megerősödő radikálisokkal szembeni fellépés. Cseh Katalin, a Momentum listavezetője ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy nem szabad tudomásul venni az Európai Unió „lassú és mozgásképtelen” működését, ha ugyanis az Unió belső ellenségei teret nyernek, akkor olyan vívmányokat fog elveszíteni az európai közösség, mint például a szabad, belső határok nélküli utazás.

Az egyórás vita során a nézők legtöbbször a közös ellenzéki indulásról kérdezték az MSZP és a Momentum képviselőit a kommentfalon. Ujhelyi István világossá tette, hogy a szocialisták az utolsó percig nyitottak voltak a közös EP-lista összeállítására, mivel azonban az ellenzéki pártok többsége elutasította ezt, így a Párbeszéddel és további mozgalmakkal, civil erőkkel való szövetségük tekinthető az „egyetlen ellenzéki közös listának”. Cseh Katalin azt hangsúlyozta, hogy a májusi egy „igazságos választás lesz” és mivel a Momentumot „stabilan a küszöb felett” mérik az elemzőcégek, így indokolt a külön indulás. „Kutatások bizonyítják, hogy a pártok sokkal jobban tudnak mobilizálni, ha a saját célcsoportjuknak tudnak megfogalmazni karakteres, közvetlen üzeneteket, méghozzá önállóan, nem pedig egy szövetség részeként. Nem az a célom, hogy momentumos képviselőként az MSZP szavazóbázisából nyerjek támogatókat. Mi bővíteni akarjuk a kört, és a legutóbbi választáson is a szavazóink kétharmada új szavazó volt, vagy nem volt pártja” - sorolta érveit Cseh Katalin. Ujhelyi István erre reflektálva arról beszélt, hogy az MSZP indítja minden idők legfiatalabb EP-képviselőjelöltjét, a Diákparlament egykori szóvivője, Kálló Dániel külön kampánnyal fogja szavazásra buzdítani az elsőszavazókat. „A lényeg ugyanaz, hogy Fideszt kisebbségbe tudjuk szorítani” - fogalmazott Ujhelyi, hozzátéve azt is: az EP-választások sajátos szavazatszámítási mechanizmusának köszönhetően az öt százalék alatt teljesítő pártokra leadott voksok a Fidesz is erősíteni fogják.

A „ringmester” Fiala János azon kérdésére, hogy a politikusoknak mit jelent Európa, a Momentum képviselője többek között azt válaszolta: egy olyan erőt, amely az országok összefogásán alapul és megfelelő ellensúlyt teremt az olyan feltörekvő hatalmakkal szemben, mint Kína vagy India. Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője ezzel kapcsolatban többek között azt mondta, hogy számára Európa a „béke projektje”. Hangsúlyozta, hogy míg egymást érik a válságok a világban, addig az Unió egy stabil közösséget, kiszámító védelmet biztosít. „Aki ezt veszélyezteti, az a gyermekeinktől veszi el a stabilitást. Orbán rendszere összeférhetetlen ezzel az Uniós rendszerrel, és ezt el kell tudni magyarázni mindenkinek” - tette hozzá a szocialista politikus. A bevándorlással kapcsolatban a Momentum képviselője azt mondta: támogatják, hogy Európa közösen védje meg a határait egy közös és egységes határőrséggel, ugyanakkor szorgalmazzák az „európai FBI és CIA” felállítását is. Ujhelyi István az MSZP álláspontját ismertetve arról beszélt: „a szolidaritásnak van határa, a befogadásnak nincs”. A szocialista politikus leszögezte, hogy pártja nem támogatja az illegális migrációt, de ugyanolyan elfogadhatatlannak tartják a kormányzati „aranykötvényekkel” való betelepítést, vagy a politikai alapon meghozott kedvezményes döntéseket is, mint ahogy az történt az elítélt macedón kormányfő Gruevszki esetében.

A „Hatvan Perc” című vitasorozat folytatódik a következő hetekben Ujhelyi István közösségi oldalán, vitapartnernek a kormányzat és a kormánypárt képviselőit is felkérték.

Forrás: Hírklikk