Tarlós a teljesen alkalmatlan…

Németh Péter 2019. szeptember 20. 10:05 2019. szept. 20. 10:05

Mutatja felháborodottan a barátom az origo.hu híreit a telefonján; az első nyolc hír Karácsony Gergelyről szól, valamennyi eposzi jelzőként „alkalmatlan Karácsony”-ként aposztrofálja, legfeljebb annyi változást enged meg magának, hogy olykor a teljesen alkalmatlan összetételt használja. Teljesen nyilvánvaló, hogy a Fidesz központi műhelyében, az párt agit.prop osztályán ezt a szót választották ki, ennek használatát tették kötelezővé KESMA-szerte.

Barátom azt is mondja, hogy szerinte ez már a szakma – ő az újságírásra gondol – legalja; megnyugtatom: ez nem a szakma. Csak illusztrációként abból a címkollekcióból, amelyet egy azon napon, a portál vezető helyén közölnek: „Karácsony retteg Tarlós Istvántól, évek óta menekül előle a közgyűlésben” , (az alcímben ott szerepel az alkalmatlan zuglói polgármester frazeológiája), „Migránsokat telepítene a fővárosba az alkalmatlan Karácsony Gergely”, „Az MSZP szétesését mutatja, hogy a teljesen alkalmatlan Karácsony Gergelyt támogatja”, „Berki Krisztián újabb videóban mutatja meg, az alkalmatlan Karácsony Gergely hogy vezeti Zuglót”…

Mindezt csak azért idézem ide, mert Tarlós ugye azt állította: ő nem üt övön alul. És ugye elég gyenge védekezés lenne, ha arra hivatkozna, hogy az Origohoz, vagy a Fidesz irányította sajtóhoz neki semmi köze nincs. De bizony nagyon is sok köze van; ha annyira kényes saját erkölcsiségére, akkor ezt a „támogatást” hogyan fogadhatja el?  Tarlós, ha akarja, ha nem, mostanra láthatóan feladta még a felszíni függetlenségét is, tökéletes bedarálta őt a Nemzeti Együttműködés Rendszere. Ezért is állíthatjuk biztosan: esze ágában sincs neki vitatkozni, hisz tudjuk, hogy 2006 óta, az emlékezetes orbáni vereség óta, a Fidesz elkerül minden választások körüli vitát, sem az országgyűlési, sem pedig az önkormányzati választások előtt nem vállalkozik ilyenre.

Ráadásul Tarlós rossz vitázó, nehezen uralkodik indulatain, még kevésbé a szavain, mint ahogy ezt a Tordai Bence-féle esetben is láthattuk, hallhattuk. Nagy valószínűséggel számára az a legelőnyösebb, ha olykor nyilatkozik a vitáról, így támadja Karácsonyt, megvádolva azzal, hogy minden nap mást mond. Illetve, és ez a legújabb – feltételezem ugyancsak az agit.prop osztály utasítása – Puzsér-Karácsony vitát követel, annak feltételeként, hogy ő maga vállalja a disputát. Furcsa mód ebbe a javaslatba Puzsér Róbert is beleállt, vagy, mert ő is megbízást teljesít, vagy csak azért, mert így lát maga számára média-megjelenési lehetőséget.

Túl azon, hogy Tarlós ab ovo nem szabhatna ilyen feltételeket, hisz semmi köze ahhoz, hogy két ellenfele mit csinál, hisz mindkettő valójában őt akarja leváltani – ha hiszünk Puzsérnak -, azért arra sem árt emlékeztetni, hogy Puzsérnak megvolt a lehetősége a vitára és a versenyre, ha például részt vesz az előválasztáson. Azon az előválasztáson, amelynek feltételeit hozzá szabták, szabályait az ő kérése alapján alakították ki. Puzsér azonban visszalépett, máig elfogadhatatlan indokok alapján. Akkor vajon miért kellen Karácsonynak előmeccset vívnia vele ahhoz, hogy megmérkőzhessen Tarlóssal. De, ha ez bekövetkezne – állítólag Karácsony még hajlandó is lenne rá -, akkor mi alapján dőlne el kettőjük párharca? Maga Tarlós jelölné ki a győztest?

Nyilvánvaló, hogy sima trükk ennek a vitának a provokálása, ha az Origo kifejezésénél maradunk, akkor azt mondhatjuk: a vitára teljesen alkalmatlan Tarlós retteg kiállni Karácsony ellen. Vagy, ha ő maga meg is tenné, gazdái nem engedik a ringbe. Verekedjen csak a ringen kívülről, ahol nincsenek szabályok. Csak a Fidesz és az ő agit.prop osztálya.