"Tarlós csak Orbán helytartója"

Nagy András 2019. március 13. 14:17 2019. márc. 13. 14:17

Körülbelül hétezren követték élőben Karácsony Gergely és Puzsér Róbert főpolgármester-jelölti vitáját szerdán délelőtt. Az ATV Facebook-oldalán közvetített vitán kiderült, hogy Tarlósnak két olyan ellenjelöltje is van már, aki szerint a jelenlegi főpolgármester nem Budapest vezetője, helyette csupán Orbán Viktor helytartója.

A magyar nyilvánosság piaci réseként konferálta fel a vitát Stumpf András, a Válasz újságírója, a Karácsony-Puzsér eszmecsere moderátora. A két ellenzéki főpolgármester-aspiráns gyorsan bele is kezdett, leginkább a fő ellenfél, Tarlós István kóstolgatásába, ami már csak azért sem volt meglepő, mert Budapest jelenlegi vezetője egy múltkori interjúban eléggé megtalálta mindkét ellenjelöltet, Puzsérról például azt mondta, ordítozik, rúg, csíp, karmol minden irányba, de biztos, hogy októberben nem lesz ott a rajtvonalon.

Az első szó joga Karácsonyt illette, akinek arra az egyébként logikus kérdésre kellett válaszolnia, hogy minek ült le egyáltalán vitázni azzal a Puzsérral, aki a közösségi oldalán többek között azt írta róla, hogy egy szavát sem lehet elhinni, és a kutya sem szavazna rá. A Párbeszéd, az MSZP és a DK közös jelöltje ezt egyfelől azzal indokolta, hogy a demokrácia alapja a vita. Különben meg fontosnak tartja, hogy Tarlós Istvánnak egyetlen kihívója legyen az ősszel, és ez a kihívó átlátható folyamat eredményeként váljon az ellenzék közös jelöltjévé.

A függetlenként induló, és az LMP által támogatott Puzsér Róbert ugyanerre a kérdésre úgy felelt, hogy a karaktergyilkosságok sűrűjében bizonyos minimumokat rögzíteni kell, és éppen a vita az, amelynek során bizonyos alapkérdésekben ő és Karácsony egy platformra tudnak állni. Ilyen közös minimumnak nevezte például az önkormányzatiság visszaállítását a fővárosban. Mint mondta, mert az gyakorlatilag megszűnt létezni, mióta Tarlós István hagyta, hogy Budapest büdzséjét a kormány lefelezze.

Ebben egyetértett Karácsony Gergely is, aki arról beszélt, hogy „ha végignézzük, hogy Tarlós István nyakán az elmúlt 9 évben mi mindent lehetett letolni, akkor elég nagy nyaka van”, és hogy Budapest egyértelműen kárvallottja volt különösen az elmúlt évek kormányzati politikájának. Példaként a 3-as metró felújítását, amelynél hosszú huzavona után még egy metrópótlásra szolgáló épkézláb buszparkot sem sikerült kilobbiznia, arról nem beszélve, hogy Budapest végül olyan, szovjet gyártmányú felújított szerelvényeket kapott, amiket már Moszkvában sem használnak.

Karácsony ez után kifejtette, hogy ellenzéki vezetésű fővárosnak sem feltétlenül kell hadilábon állnia a kormánnyal, de a sarkára kell állnia, főleg a fontos fejlesztések és a működési források tekintetében. Az ő Budapest-programja például egyetlen olyan fejlesztési projektet sem tartalmaz, amelyre a fővárosnak normális finanszírozás mellett ne lenne meg a saját forráskerete.

Ez után az előválasztásra terelődött a szó, itt Puzsér kijelentette, hogy ezt egy jó eszköznek tartja arra, hogy egy kihívó mérettessen meg az ellenzék részéről Tarlós Istvánnal szemben, mert ez az alapvető feltétele annak, hogy a fideszes főpolgármestert le lehessen váltani. Ezzel együtt a független jelölt várja a második előválasztási forduló részleteinek kikristályosodását, mert egy újabb Závecz-felméréssel szerinte ezt a fázist szerinte nem lehet megspórolni.