"Tarlós István elvesztette főpolgármester-jellegét"

HírKlikk 2019. április 13. 14:34 2019. ápr. 13. 14:34

Szabad és zöld, élő és élhető Budapestet ígért szombati kampányindító rendezvényén Karácsony Gergely, az MSZP és a Párbeszéd közös főpolgármester-jelöltje, olyan várost, ahol jobb minőségben és tovább élhetnek a lakosok.

Én nem erős vezető szeretnék lenni, hanem egy erős város vezetője - jelentette ki, hangsúlyozva, a közösség erejébe vetett hite miatt ragaszkodik az előválasztáshoz és ahhoz is, hogy a budapestiekkel együttműködésben határozzák meg programjának prioritásait.

Elképzeléseit bemutatva Karácsony Gergely többször is a mintegy száz éve progresszív polgármester vezette Bécs példájára hivatkozott, például akkor, amikor erős közösségi bérlakásprogramot szorgalmazott, valamint célnak nevezte, hogy az éves bérletet váltók legfeljebb napi száz forintért használhassák a közösségi közlekedést.

Egészségügyi elképzelési között említette olyan szűrőprogamok bevezetését, amelyekkel elkerülhető, hogy valaki megelőzhető ok miatt haljon meg.

Elmondta, zöld céljainak egyike, hogy ne csupán számukban, hanem hatásukban kelljen pótolni a kivágott fákat, emellett a Margitszigettől a Hajógyári-szigeten át a Római-partig húzódó "zöld korridort" ígért, valamint azt, hogy megakadályozzák a szükségtelen beruházásokat, a "lopakodó olimpiai projektet".

Tiszta, rendezett és biztonságos városra van szükség - mondta Karácsony Gergely, aki a rendőröknek fővárosi pótlékot adna.

A főpolgármester-jelölt arra is kitért: a rászoruló gyerekek tanulásának támogatásával a tudásipar, a kulturális turizmus fejlesztésével pedig a kreatív ipar regionális központjává kell tenni Budapestet.

Tervei anyagi hátteréről szólva elmondta: legalább ezer milliárd forintot lehetne e célokra fordítani abból a pénzből, amely különben a Fidesz számára kedves, de a fővárosiak többsége által nem támogatott projektek finanszírozását szolgálná.

Karácsony Gergely hangsúlyozta: azért is le kell váltani Tarlós István főpolgármestert, amit tett és azért is, amit nem, soha nem olt ennyi szemét és patkány a városban. Véleménye szerint a főpolgármester ugyanakkor "a NER fogságába juttatta" Budapestet, például azzal, hogy nem védte meg a várost az iskolák, kórházak elvételétől, lakosait pedig a légszennyezéstől, a fakivágásoktól, az elszabadult ingatlanáraktól és lakbérektől.

Szavai szerint Tarlós István "elvesztette főpolgármester-jellegét" és annak a Fidesznek vált a "helytartójává", amelynek Budapest-politikáját leginkább az jellemzi, ami a Várban történik, ahol rengeteg közpénz elköltését csak néhány fideszes élvezheti.

Arra szövetkeztünk, hogy Budapest legyen Magyarország megváltoztatásának első lépése - jelentette ki, arra utalva, hogy a történelmi változások mindig a fővárosból indultak ki.

Forrás: Hírklikk