Tényleg megoldódhat a reptéri zajszennyezés problémája?

Nagy András 2019. február 22. 11:45 2019. feb. 22. 11:45

Immár bekeményítene a reptéren Tarlós István: teljes éjszakai repülési tilalmat akar Ferihegyen a főpolgármester. Tegnap jelentette be a légi járművek zajszennyezésével indokolt a lépést, és úgy tűnik, a repteret fenntartó Budapest Airport sem zárkózik el a probléma megoldásától. Legalábbis „rendelkezésre állnak minden ésszerű javaslat megvitatására és megvalósítására.”

Az újraválasztására készülő fideszes városvezetőt az elmúlt években nem különösebben érintette meg ez a valóban létező probléma, most azonban éjszaka már minden gépet elterelne a Liszt Ferenc repülőtérnek még a környékéről is. A Közfejlesztések Tanácsának csütörtöki ülésén, ahol ezt bejelentette, egyébként a fő téma éppen a repülőgépek okozta zajszennyezés kezelése volt.

Ami biztos: a főpolgármester javaslata aligha fog süket fülekre találni a főváros érintett lakóinál, de azoknál a fővárosi kerületi polgármestereknél sem, akik szintén szeretnék megőrizni a pozíciójukat az őszi önkormányzati választás után, és szintén évek óta halogatják a repülőgépek okozta mérhetetlenül magas zajszennyezés problémájának megoldását.

Az airportal.hu szakmai portál szerint ugyanakkor a repülési tilalom után nagyot zuhanna elsősorban a fapadosok forgalma, mert ezeknek diszkonttársaságok menetrendjével nehezen lehetne összeegyeztetni egy napi 5-6 órás kiesést. Tarlós erre egyébként most azt mondta, a diszkont és áruszállító járatokat eleve el kellene vinni Ferihegyről egy távolabbi reptérre.

Valószínűleg nem felhőtlenül boldog a főpolgármesteri bejelentés hallatán a Ferihegyi repteret üzemeltető Budapest Airport (BA) sem. Bő két hete Hardy Mihály, a cég kommunikációs igazgatója legalábbis még arról beszélt az Echo TV-ben, hogy örvendetes, hogy Európa élvonalába tartozik a Liszt Ferenc repülőtér az utasforgalom növekedését tekintve, és hogy idén szeretnék még feljebb tolni a legnagyobb magyar légikikötő forgalmát.

Hardy Mihály a Hírklikk megkeresésére ezzel együtt a cég hivatalos álláspontját közölve pénteken azt írta, a BA üdvözöl minden javaslatot, amely hozzásegít a repülőtér és a környéken lakók együttéléséhez. A BA és a HungaroControl arra törekszik, hogy – a repülés biztonságának követelményeit figyelembe véve – csökkentse a főváros zajterhelését. „Szakértőink rendelkezésre állnak minden ésszerű javaslat megvitatására és megvalósítására” – írta.