Tényleg (nem) zavarják a Klubrádiót?

Kardos Ernő 2019. július 17. 05:56 2019. júl. 17. 05:56

Érzésem szerint, már jó ideje zavarják a Klubrádiót! Ahogy anno a Szabad Európa Rádió hangját igyekezett a diktatúra elnyomni, ma a Klubrádió adását próbálják zavarni. Erre először akkoriban figyeltem fel, amikor Hadházy Ákos több százezer aláírással szerette volna kényszeríteni Orbán Viktort és kormányát az Európai Ügyészséghez való csatlakozásra. Hadházy képviselő az egyik Klubrádiós műsorban dühösen azt fejtegette, hogy a kormányfő és bandája a hazai ügyészség statisztálása mellett egyszerűen kirabolja az országot.

Mielőtt azonban a képviselő az ország kifosztásának szaftos részleteinek ecsetelésébe fogott, a rádióm elkezdett zúgni, sisteregni. Persze azonnal bevetettem a csodamódszert, ököllel odacsaptam a készülék tetejére, ez eddig megoldotta a technikai problémát. Ezúttal azonban a szerkezet még hangosabban sistergett, zúgott. Ezért aztán az antennát próbáltam – a konyhaablakból derékig kihajolva – a megfelelő irányba forgatni. Az akcióba persze befogtam a feleségemet, aki feje tetejére emelte a rádiót, s úgy keresete a megfelelő vételt biztosító fix pontot.

A hangzavar azonban – ha lehet – még elviselhetetlenebb lett. Alig értettem valamit Hadházy képviselő szövegéből, a hangfoszlányokból is csak következtetni tudtam arra, hogy a honatya újabb országos méretű sikkasztásról beszél; szóba hozta Mészáros gázszerelő a világ történetében is egyedülálló meggazdagodását, illetve a miniszterelnöki vő, a saját lábán ácsorgó Tiborc úrfi folyamatos tollasodását, de a cigányok európai támogatását példátlan módon elherdáló Farkas Flórián viselt dolgairól is szó eshetett.

Aki persze nem ismerte a történeteket, egy szót sem értett az egészből, mert a jórészt közbűntények részleteiről szóló beszámolót elnyomta a folyamatos sistergés. Szomorúan konstatáltam, hogy még a Klubrádióból sem mindig ismerhető meg az igazság, mert valaki, esetleg az újra létrehozott rádióvédelem folyamatosan zavarja az adást!

Igyekeztem kerülni a családi pánikot, jóllehet a magyar „közszolgálati” média, a teljes vidéki sajtó, valamennyi megyei napilap, a tv2, illetve a bulvár lapok, az internetes újságok is jórészt a Fidesz propagandáját harsogják, s persze Magyar Távirati Iroda munkatársai is nagy ívben kerülik az ellenzéki szereplők eseményeit. Egyelőre azonban akad néhány kritikus orgánum, amelyek információi legalább köszönő viszonyban vannak a valósággal.

Az bizonyos, hogy a Klubrádió híreinek fogyasztása egyelőre nem tekinthető bűncselekménynek, a tényeken alapuló információit egyelőre még Rogán miniszter sem nevezte uszítónak, ahogy az 50-es években a SZER híreivel megtette Rákosi és bandája. Az a letűnt rendszer önmagát diktatúrának definiálta, és nem restellte törvényerőre emelni, hogy az ellenséges rádióállomás puszta hallgatása is az állam ellen elkövetett bűncselekmény, ennek megfelelően – különösen a forradalom után – az adások hallgatását nemcsak tiltotta, hanem direkt erre a célra létrehozott műszaki különítménnyel zavarta. Sokan emlékezhetnek rá, hogy pusztán a hullámsávok felsorolását is igyekezett a diktatúra sistergéssel, sercegtetéssel halhatatlanná tenni. 

Érzésem szerint az utóbbi időben rendszeressé vált a Klubrádió erőteljes zavarása, néha Bolgár úr és a betelefonálók hangját nyomja el az elektromos ciripelés, néha Dési János vagy Rózsa Péter karcos reggel műsorai válnak nehezen hallhatóvá, máskor a 7-es stúdió bizonyos részleteit szakadoznak. Ebből gondoltam, hogy ismét bevetették a műsorzavaró különítményt.  

Kétségek gyötörtek, amikor az összeesküvés elméletemet előadtam egy ifjú rádiószerelő mesternek, aki először csak azt szerette volna tudni, hogy mi az a Szabad Európa Rádió, mert soha nem hallott róla. Aztán kicsit hitetlenkedve, de az idegorvos nyugalmával megvizsgálta a rádiómat, majd komótosan kicserélte az antenna elrozsdásodott csatlakozóját. Azóta a Klubrádió már nem serceg, nem sistereg, és még csak nem is szörcsög. Csak néha.

Az viszont végképp értem, hogy miért juthatott eszembe, hogy bárki zavarni akarná a Klubrádiót?