Teszteli a magyar társadalmat a Fidesz

NVZS 2019. szeptember 30. 17:37 2019. szept. 30. 17:37

„Teszteli a magyar társadalmat a Fidesz azokkal az eddig nálunk nem megszokott kampánymódszerekkel, mint Karácsony Gergely ellenzéki főpolgármester-jelölt összevágott hangfelvétele vagy Wittinghoff Tamás budaörsi polgármestert lejárató videó” – véli Szentpéteri Nagy Richard. A politológus, alkotmányjogász szerint azonban ezzel nagy kockázatot vállalnak, hiszen benne van a pakliban, hogy végül ők sározódnak be, s ez akár a magyar Watergate kezdete lehet. „Már eddig is voltak borzasztó elemei a politikai kampányuknak, de mégis csak európai keretek között folyt, most amerikanizálódott. „A nemzetünk verdiktjét október 13-án meglátjuk” – szögezte le.

Új szintre lépett a politikai kampány Magyarországon azzal, amilyen módszereket bevetettek Karácsony Gergely és Wittinghoff Tamás ellen. De a tendenciózusan összevágott, ki tudja ki által rögzített beszélgetésrészecskéken, illetve a szexvideón túl is akadnak újszerű elemek. Ilyen volt például a Karácsony dunai sajtótájékoztatóját egy a folyón motorcsónakázó, nagy fekete akárminek kinéző hangszórókból maszkos emberek által működtett cirkuszi zene üvöltetése akár. A kormányzópárt persze tagadja – mi mást tehetne? – , hogy köze lenne a két ügyhöz. Kérdés azonban, miért van szükség eseteként akár titkosszolgálati-gyanús, de mindenképpen törvénytelen eszközöket, módszereket bevetnie a Fidesznek akkor, amikor az országban továbbra is kétharmaddal rendelkezik.

„Egyrészt azért teszik, mert bajban vannak azokon a területeken, ahol ilyeneket lépnek; másrészt azért, mert tesztelni akarják a jól kiépített rendszerüket és a közvéleményt is” – válaszolt tömören Szentpéteri Richard. Bővebben kifejtetve mondandóját rámutatott, hogy olyan helyeken vetnek be ilyen és hasonló módszereket, ahol bajban vannak. „Saját méréseik pedig Budapesten bizonyára azt mutatják, hogy minimum szoros a verseny Karácsony és Tarlós között” – vélekedett. Wittinghoff esete annyiban más, hogy ő toronymagasan nyert legutóbb is, a budaörsiek 69,31 százaléka szavazott rá, négy évvel korábban pedig a voksok 60,26  százalékát gyűjtötte be. Az ő esetben inkább az lehetett a motiváció, hogy leteszteljék egyrészt magát a módszert, másrészt a magyar társadalom reakcióját.

Ami a módszer letesztelését illeti, Szentpéteri úgy látja, hogy „a Fideszen belül nincs morális gát, viszont van egy szervezet, egy csodálatosan működő gépezet, amely erre is képes, bár ilyen célokra eddig nem használták, mivel eddig erre nem volt szükség”. De nem csak a saját gépezetüket, hanem a magyar közvéleményt is tesztelik.

„Amerikanizálódott az eddigi európai politikai kampány idehaza” – véli a politológus, alkotmányjogász, aki szerint nem lehet tudni, hogy miként reagál a magyar társadalom erre. Az Egyesült Államokban derékba törik annak a politikusnak a karrierje, akiről egy olyan videó kerül napvilágra, mint amilyen Wittinghoffról kiszivárgott. „Ott ugyanis a közvélemény szerint a politikusoknak magasabb erkölcsi normarendszer keretén belül kell élniük, mint az egyszerű halandók;  szemben például az olaszokkal, akik szerint a politikusok gazemberek, korruptabbak és erkölcstelenebbek, mint az átlagemberek”.

„A magyar közvélemény vélekedése a politikusokról valahol e kettő között van, a magyarok szerint a politikusoknak némileg magasabb erkölcsi nívón kell állniuk, mint az átlagembernek, s kevesebbet néznek el tőle, mint egy focistától vagy egy művészembertől, stb.” – fejtette ki a szakember. Ez valószínűleg így lett belőve most is, de a választ majd csak a választási eredmények után láthatjuk.

Nem lehet-e ez kontraproduktív – akár Karácsony, akár Wittinghoff esetében? – merül fel a kérdés. Wittinghoff népszerűsége olyan magas, hogy „nagyot nem lehet rajta bukni, maximum nem jön be”. Nem véletlen, hogy még a Nézőpont Intézet sem mond olyat, hogy ez ártana a rendszerváltás óta eddig mindig újraválasztott budaörsi polgármesternek.  Karácsony esete más, vele kapcsolatban a Nézőpont máris azt állítja, hogy a kiszivárgott felvétel árt neki – emlékeztetett Szentpéteri, hozzátéve azonban, hogy mások – így Kiszely Zoltán politológus – szerint az nem befolyásolja az eredményt.

Megkérdeztük azt is, hogy nem kerülhet-e nagyon nagy bajba a Fidesz, ha kiderül, hogy ténylegesen törvénytelen, titkosszolgálati eszközöket vetett be az ellenzéki jelöltekkel szemben? Nem lehet-e ez egy magyar Watergate kezdetet? „Miért buknának le?” – kérdezett vissza Szentpéteri. „Már eddig is ezer ponton lebukhatott volna az emberek ezreit mozgató Fidesz; elég lenne ehhez az, ha egyetlen ember hitelt érdemlően kiállna” – szögezte le. Ám hozzátette: „eddig sem volt a soraikból kibeszélés, ezek a sorok nagyon összezárnak, ebbe rengeteg pénzt pumpálnak, nem riadnak vissza a zsarolástól, a megfélemlítéstől sem – s mindenkihez meg is találják az utat”.