Tiltakozás egy titkos temetés ellen

Németh Péter 2019. január 28. 18:36 2019. jan. 28. 18:36

Ezt itt most kegyeletsértőnek fogják tartani. Már persze azok, akik csak úgy képesek látni a világot, hogy aki mást gondol róla, azt megbélyegezik. A kegyeletsértés pedig abból áll, hogy – állítólag a család kérésére – Andy Vajna temetését elzárják a sajtó képviselői elől, márpedig ez, akárki is kérte, több mint elfogadhatatlan.

Vajna halála megrendítő. Kiváltképp azok után, hogy a hír sokakat, így bennünket is váratlanul ért. Nem tudtuk, hogy a producer beteg. Azóta persze nagyon sokan meséltek róla. Sokan beszéltek arról, hogy tudtak Vajna bajairól, évtizede húzódó veszélyeiről. De ez most mindegy is. A lényeg: a filmes szakember halálhíre megrendítő volt. És részvétünk a családnak.

A család, itt és most, feltehetően a feleséget, Vajna Tímeát jelenti. Aki, nem vitás, kapott hideget-meleget férje halála után, ízléstelent is bőven. Jelentek meg gusztustalan írások a sajtóban, hangzott el – íródott le – sok-sok megjegyzés, becsületsértő komment is. Nem is akarjuk felmenteni azokat, akik ilyeneket tettek, még akkor sem, ha Vajna Tímea elég sok furcsa dolgot művelt, még férje életében, amikkel kiváltotta ezeket a sértő mondatokat. De persze ezeket a furcsa dolgokat a férj elviselte, nem kifogásolta, így aztán nekünk lehet róluk véleményünk, kifogásunk nem. Nem a mi dolgunk.

A temetés viszont a mi dolgunk is. Ezzel persze nem azt akarjuk mondani, hogy szerencsés lenne, ha a temetésen megjelennének, vagy botrányt csinálnának azok, akik elviselhetetlennek tartják az özvegy korábbi viselkedését, sőt odáig merészkednek, hogy magát az özvegyet is felelőssé tegyék a férj haláláért. De nem is hinnénk, hogy az ilyen emberek odasereglenének a temetésre; miért is tennék. Ugyanakkor ahhoz joguk van, hogy tájékoztatást kapjanak a búcsúztatóról. Mégpedig azért, mert Andy Vajnát a magyar kormány saját halottjának tekinti. És ez helyes gesztus még akkor is, ha a családnak nem okozna gondot a temetés költségeit állni.

Itt nem erről van szó, hanem annak elismeréséről, hogy Vajna fontos és megbecsült tagja volt a mai politikai életnek, fontos küldetést töltött be a magyar kormány mellett. Nem tisztünk itt és most ennek megítélése sem; a végtisztesség megadás nem az a pillanat, amikor az életutat értékelni kell. Azt egyébként is megtették már néhányan a halál eltelte óta, és nyilván meg fogják tenni a későbbiekben is.

Most kizárólag a temetésről van szó. Arról, hogy a sajtót kitiltották a csütörtöki búcsúztatóról. Kitiltották, annak ellenére, hogy Vajnát közpénzből temetik el. Hangsúlyozzuk még egyszer: helyesen. De, ha már mindannyiunk pénzét költik a ceremóniára, akkor nem illendő onnan kitiltani senkit sem. A sajtót sem.

A Hírklikk nem kívánt tudósítani az eseményről. Ettől azonban még elfogadhatatlannak tartja a döntést. Még akkor is, ha a családé, legyen az – esetünkben -  maga a feleség. Az elhatározást persze tiszteletben tartjuk. Ezért mi már most búcsúzunk Andy Vajnától.

Megőrizzük az emléket.