Tiltakozó nagygyűlést szervez a Magyar Orvosi Kamara

HírKlikk 2019. július 25. 18:10 2019. júl. 25. 18:10

Június közepén arról kérdezte tagjait a MOK, hajlandóak-e a nyomásgyakorlás eszközeként felmondani az önként vállalt túlmunka végzését, és csak a kötelező munkaidőben dolgozni, illetve, hogy részt vennének-e egy demonstratív nagygyűlésen. A válaszadók 97 százaléka értett egyet a kamara demonstratív törekvéseivel, ezért nagygyűlés szervezésébe kezdett a grémium.

Ezen kívül még két opciót választhattak a kollégák, miszerint a célokkal ugyan egyetértenek, de azokért tevékenyen akciózni nem kívánnak, illetve nem értenek egyet azzal, hogy a tárgyaláson kívül bármely egyéb eszközhöz nyúljon az orvoskar – írta a Medical Online.

Mint a most kiküldött tájékoztatásból kiderül, az 5188 szavazó közül 5020, azaz 96,76 százalék egyetértett a MOK követeléseivel, amelyek a bértábla haladéktalan bevezetését szorgalmazza valamennyi ellátási szinten, valamint a nyugdíjas korú orvosok diszkriminatív helyzetének megszüntetését is elvárják.

Tekintettel a demonstratív eszközök mellett szavazók magas arányára, miszerint a válaszadók többsége nyilatkozott úgy, hogy hajlandó felmondani önként vállalt túlmunka szerződését, és hajlandó részt venni demonstratív nagygyűlésen, ezért a kamara megkezdte annak szervezését, amelynek idejéről és helyéről későbbre ígérnek tájékoztatást.