Tízmilliárdokat kapnak az oligarchák Matolcsy bankjától

HírKlikk 2019. november 29. 06:16 2019. nov. 29. 06:16

A tiltott monetáris finanszírozás elvébe ütközhet, hogy több tízmilliárd forinttal kapcsolódnak be az oligarchák rendszerint bóvli minősítésű cégei a jegybank kötvényvásárlási programjába.

Az utóbbi években leült magyar kötvénypiacot szeretné a Magyar Nemzeti Bank fellendíteni a kötvényprogramjával – a hivatalos indoklás szerint. Mégis feltűnő, hogy a programra szánt pénzből több mint százmilliárdot a nem feltétlenül spontán piaci körülmények között izmosodó vállalatok vittek el – írja a HVG.

Látható az is, hogy az érintett cégek egyike-másika lassan kimeríti a banki finanszírozási lehetőségeit, ezért más módon nem is nagyon tudna már újabb pénzhez jutni. A nyilvános adatok szerint, például a Duna Aszfaltnak és a Marketnek több tízmilliárd forint banki adóssága van.

„Feleslegesnek, kockázatosnak és ezért károsnak is tartom a jegybank akcióját” – nyilatkozta a HVG-nek Felcsuti Péter bankár. Más ennél sarkosabban fogalmazott: egy exbankár azt mondta a lapnak, „arcpirító szemfényvesztés folyik itt, hogy a tűzhöz közeli vállalkozók pluszlikviditáshoz jussanak. Azzal pedig senki sem törődik, hogy mi lesz egy évtized múlva."

Mészáros Lőrinc tőzsdei cége, az Opus, egy dologban különbözik a programba már beszállt többi vállalattól: a Scope Ratings hitelminősítőtől megkapták a befektetésre épp, hogy ajánlott minősítést. Ugyanennél a cégnél bóvliban vannak Csányi Sándor agrárvállalkozásai, a 4iG, a Tiborcz István által dominált Appeninn, a Schmidt Mária által uralt BIF, Garancsi István Market Zrt.-je és Szíjj László Duna Aszfaltja.

Forrás: HVG