Több milliárddal támogathatja a Fradit az orosz Gazprom

HírKlikk 2024. április 22. 07:30 2024. ápr. 22. 07:30

A Nemzeti Sport írta meg, hogy egy világvállalattal tárgyal a Fradi, és bár nem lett név szerint megemlítve, nyílt titok, hogy a Gazpromról van szó. Az orosz cégről, amely a világ legnagyobb földgázkitermelője, és amely nemrég még a német Schalke gárdájának volt a mezszponzora, illetve sokáig a kiemelt támogatók között tartották számon az Európai Labdarúgó-szövetségnél (UEFA) is, de mindkét helyen felbontották a szerződést, miután Oroszország megtámadta Ukrajnát.

Ugyanakkor a Crvena Zvezda mezén továbbra is ott látható az orosz óriáscég neve és logója. A Blikk szerbiai forrásai szerint évi ötmillió eurós (közel 2 milliárd forint) támogatást nyújt a vállalat idényenként a szezonban Bajnokok Ligája-főtáblára jutó szerb egyesületnek – s talán ennél is nagyobb összeget szánnak az oroszok a Fradinak.

A lap emlékeztet: a német Schalke a Gazprom pénzének köszönhetően csábíthatta magához 2010-ben a Real Madrid ikonját, Raúlt. Az olajipari cég megjelenésével valószínűleg átlépi a 20 milliárd forintot az FTC éves büdzséje, amely a legutóbbi elérhető adat szerint 17,2 milliárdra rúgott a ­2022-es éves beszámoló szerint.

– Ismerve a Gazprom anyagi lehetőségeit és korábbi szponzorációit, az orosz cég olyan támogatást nyújthat, ami a Ferencváros költségvetését jelentősen megnöveli, biztos, hogy éves szinten több mil­liárd forintos szponzorációról lehet szó – magyarázta a Blikknek Szabados Gábor sportközgazdász. – A Fradinál folyamatosan cserélődik az állomány, mindig jobb futballisták jönnek, ám az eddigi építkezésből kiindulva nem hiszem, hogy egy nagy sztárra költenék a pluszpénzt, hanem több olyan minőségi játékos érkezhet, aki a keret mélységét még tovább javítja, a nemzetközi kupákban még több tapasztalattal rendelkezik – viszont így lehet, hogy még kevesebb magyar léphet majd pályára a csapatban. Az, hogy egy európai uniós országban megjelenik a Gazprom, furcsa lesz nemzetközi körökben, biztos, hogy ennek lesz negatív visszhangja, de hivatalosan semmilyen szankció nem érheti az FTC-t, ahogy a Zvezdát sem éri.

Forrás: Blikk