Többszáz fő sztrájkolt a miskolci SEG Automotive gyárban

HírKlikk 2019. február 7. 12:40 2019. feb. 7. 12:40

Kétórás figyelmeztető sztrájkot tartott ma délelőtt 9 és 11 óra közt az „Életre Tervezett Munkavállalók Szakszervezete” (ÉtMOSZ) a miskolci SEG Automotive gyárban, miután az elmúlt napok bértárgyalásai a cég vezetéssel nem vezettek eredményre.

Janik Tamás, a szakszervezet elnöke a Mércének azt nyilatkozta: a figyelmeztető sztrájkot abszolút sikeresnek tekintik, a gyár ugyanis leállt, a munkabeszüntetés idején tartott beszédeket pedig többszáz dolgozó hallgatta végig.

A szakszervezet elnöke szerint abszolút van realitása a követeléseiknek, mert bár „a munkáltató rugalmas, mint a vasbeton”, viszont azt látni kell, hogy a dolgozók helyzete bőven indokolja a keményebb fellépést.

„Az Audi-dolgozók példát mutattak, de annyiban azért más a helyzet, hogy itt, Borsodban, ahol leginkább a közmunka szívja fel az embereket, az ide települt cégek is tisztában vannak vele, hogy bőven elég, ha a minimálbért megadják a dolgozóiknak. Ehhez képest én azt gondolom, hogy aprópénz lenne nekik megadni az általunk kért 12,5 százalékos emelést”

– nyilatkozta Janik Tamás a Mércének.

A szakszervezet elnöke szerint minden érdekelt félnek (a munkavállalóknak, a munkáltatónak és a szakszervezetnek is) az lenne az érdeke, hogy a további nyomásgyakorlás helyett a cég engedjen a sztrájkkövetelésnek, ettől függetlenül úgy véli, hogy ennek azért kevés a realitása. Mint mondta:

„Rajtunk nem fog múlni, addig folytatjuk, amíg kell, ha erre van szükség. Nagy dolognak tartom, hogy Miskolcon is elindult valami, ez ugyanis nem Nyugat-Magyarország, itt nagyon kevés a lehetőség, így az emberek is jobban féltik a munkájukat. Ezért is óriási lépés a mai figyelmeztető sztrájk, és hiszünk benne, hogy eredményeket is el tudunk érni.”

Az elnök hangsúlyozta, hogy nagyon büszkék a ma sztrájkoló dolgozókra, és jelezte azt is, hogy mindenképpen folytatni akarják a nyomásgyakorlást, ha a munkavállalók erre felhatalmazzák őket.

Forrás: Hírklikk