Török gyerek megvágja, magyar gyerek ellopja

Lendvai Ildikó 2019. november 10. 07:06 2019. nov. 10. 07:06

Még mindig az Erdogan-viziten jár az eszem. Mit jelenthet a miniszterelnök titokzatos mondata: "Mi mindig meg fogjuk adni a tiszteletet Törökországnak, és kompenzáljuk őket, ha nem így történik"?

A tisztelet részemről rendben, nem kell összekeverni a törököket a főnökükkel, ahogy a magyarokat sem Orbánnal. Nem szoktam felróni nekik a 150 éves török uralmat, én sem örülnék, ha valamelyik nyugati kolostorban a szememre hánynák a kalandozásokat.

Most sem gondoltam, hogy Erdogan majd megint kitűzi a Várra a lófarkas zászlót - minek neki, otthon 1000 szobás rezidenciát építtetett magának, 2300 alkalmazottal. De aggódom a belengetett kompenzáció miatt. Végül is történelmünk és irodalmunk bizonyos elemeit az érzékeny lelkű Erdogan akár értelmezheti Törökország elleni tiszteletlenségnek, és akkor máris kompenzálnunk kell, hiszen a miniszterelnök így ígérte.

Jobb erre felkészülni. A következő kompenzációs javaslataim vannak: Az Egri csillagokban világossá kell tenni, hogy az egész ostrom csupán a Jumurdzsák jogos tulajdonát képező amulettnek a visszaszerzéséért folyt. Ha Bornemisszáék kicsit belátóbbak, nincs ez az egész cirkusz. Az is tévedés, hogy Zrínyi kirohant volna a várból. Valójában Szulejmán rohant be, baráti vendégségbe.

Török Bálint igazán otthonosan rendezkedett be a Héttoronyban, voltaképpen nagyon előnyös lakáscserét bonyolított, hiszen előző, otthoni lakásában legfeljebb egy tornya volt.

Herczeg Ferenc darabjában is teljesen felesleges több felvonáson át azon rágódni, hogy "járt-e Cecile a Török utcában" - naná, hogy járt, és természetesen remekül érezte magát. Móricz Zsigmond gyerekverse pedig helyesen így hangzik: "Volt egy török, Mehemed,/ Imádták a tehenek."

Még ezzel a gólya-gólya-gilicézéssel kell kezdeni valamit. Most, hogy az Eximbanknál külön hitelkeretet nyitnak a török-magyar gazdasági kapcsolatokban részt vevő vállalkozóknak (ki bírom találni, kik lesznek), időszerűbb lesz így: "Török gyerek megvágja, magyar gyerek ellopja".