Tóth Bertalan: Magyarország nagyon sokat veszített

HírKlikk 2019. március 21. 11:04 2019. márc. 21. 11:04

Magyarország nagyon sokat veszített azzal, hogy a Fidesznek minden jogát felfüggesztették az Európai Néppártban – mondta Tóth Bertalan, az MSZP elnöke, az ATV Start című műsorában csütörtökön.

„Itt nem az a kérdés, hogy a Fidesz nyert vagy veszített, hanem az, hogy Magyarország veszített, és én azt állítom, hogy ezzel Magyarország nagyon sokat veszített”.

A felfüggesztés miatt ugyanis a Fidesz nem képviselheti a magyar érdekeket az Európai Parlamentben az uniós költségvetés elfogadása vagy az európai tisztségviselők megválasztása során.

„Megszűnt a Fidesz érdekérvényesítő képessége”

– hangsúlyozta.

A döntés, bárki kezdeményezte, teljesen egyértelmű: a Fidesz nem vehet részt az Európai Parlament legnagyobb frakciójának döntéshozatalában.

És ha a Fidesz kormánypártként kikerül Európa fő sodrából, akkor Magyarország sem tudja befolyásolni Európa jövőjét.

Tóth szerint nincs esély arra, hogy a Fidesz a „bölcsek tanácsa” vizsgálata után változtatna politikáján.

„A Nemzeti Együttműködés Rendszerének alapja az ellopott közpénzből fenntartott korrupciós hálózata. Ezen, ha változtatna, akkor nyilván a saját hatalmát kockáztatná. Erre biztos, hogy nem lesz hajlandó.”

Sok mindenre mondták már az Európai Unión belül, hogy nem történik meg, mégis megtörtént. Ilyen a Sargentini-jelentés elfogadása vagy a Fidesz felfüggesztése is. Egy mostani javaslat szerint jogállamisági kritériumokhoz köthetik az európai uniós támogatásokat.

Mi lesz, ha a magyar jogállamiság vizsgálata után azt mondják, nincs Magyarországon jogállam, és nem kapunk európai uniós támogatásokat? Hogyan tudunk akkor részt venni a szociális Európa felépítésében, hogyan érjük el az európai minimálbért, az európai minimumnyugdíjat? – tette fel a kérdést.

„Lehet azt mondani, hogy ennek nincs realitása. De mégis azt látjuk, hogy ezen az úton halad a Fidesz.”

Ráadásul, sok olyan utalás van a Fidesz kommunikációjában, ami arról szól, hogy „ha nem jön majd az forrás az Európai Unióból, akkor miért lenne Orbán Viktornak érdeke, hogy Magyarország benn maradjon” a unióban? – folytatta.

Az MSZP kampányában és tegnap útjára indított aláírásgyűjtő akciójával egyaránt azt nyilvánítja ki: Magyarország az Európai Unió tagja kell, hogy legyen. Kell, hogy legyen eszköze az európai érdekérvényesítésre is.

Ma itthon és az unióban is azért kell küzdeni, hogy „Magyarországon helyreálljon a jogállamiság. Az európai uniós pénzeket ne lopják el, hanem arra használják, hogy a magyar családok és a magyar vállalkozások tudjanak fejlődni” – mondta.

„A szociális Európával, a  ’Haza. Szeretet. Európa’ programunkkal fogunk kampányolni, ami az emberekről szól; az emberekről szóló európai politikáról. Az európai minimálbérről, a minimumnyugdíjról, a szociális bérlakásépítési programról, a klímavédelemről, környezetvédelemről, ami az emberek mindennapjait érinti. Hogy milyen Európát szeretnénk.”

Megerősítette, hogy szombaton döntés várható az MSZP és a Párbeszéd választási szövetségének közös listájáról, és újra hangsúlyozta: listavezetőként nem veszi át a mandátumát.

Legalább három befutó helyet jósolt a szövetségnek, de azt mondta: „Bízom benne, hogy ennél több lesz. Ezért fogunk kampányolni!”

Egy KDNP-re vonatkozó kérdésre „a legnagyobb kamupártnak” nevezte a Fidesz koalíciós partnerét, hiszen az még semmilyen választáson nem mérettette meg magát egyedül.

Forrás: Hírklikk