Tovább gyengülnek a szabadságjogok

HírKlikk 2020. március 6. 20:53 2020. márc. 6. 20:53

A politikai és polgári szabadságjogok világszerte visszaesőben vannak – állapította meg a Freedom House nonprofit jogvédő szervezet 14. alkalommal közzétett éves jelentésében. „A demokrácia és a pluralizmus támadás alatt áll a világban. A legsúlyosabb jogsértők között a „szokásos gyanúsítottak” találhatók, köztük Kína és Oroszország de különösen aggasztó az úgynevezett „berendezkedett demokráciákban mutatkozó erózió” – idézi a jelentést ismertető cikkében a  The Washington Post

„A diktátorok azon vannak, hogy a hazai ellenállás utolsó menedékeit is eltapossák, és hogy kiterjesszék befolyásukat a világ egyre újabb részeire” – szögezi le a jogvédő szervezet jelentése, amely szerint a legsúlyosabb jogsértők között a „szokásos gyanúsítottak” találhatók, köztük Kína és Oroszország. Különösen aggasztónak nevezi ugyanakkor az úgynevezett „berendezkedett demokráciákban mutatkozó eróziót”, amely több mint egy tucat ilyen demokráciában érzékelhető olyan mértékben, hogy az adott országok lejjebb csúsztak a listán – idézte a lap a jelentést. (Megj.: Magyarország ugyan nem tartozik közéjük, de tavalyra már sikerült elérni a szabad helyett a részben szabad minősítést.)

„Sok szabadon választott vezető drámaian beszűkíti az érdeklődését a nemzeti érdek szemellenzős interpretálására. Egészen pontosan az ilyen vezetők – köztük az Egyesült Államok és India, a világ két legnagyobb demokráciájának vezetői – populista céljaik követésében inkább készek lebontani az intézményes gátakat és figyelmen kívül hagyni a bírálók és a kisebbségek jogait” – állapítja meg a jelentés. 

Az amerikai lap cikkében tág teret szentelt annak, amit a Freedom House az Egyesült Államokról és Donald Trump elnökről írt. 

A cikk idézte a Pew Research intézet múlt héten közzétett kutatását, amely egy 34 ország bevonásával készített felmérés alapján megállapította: az illiberális fordulat szélesebb, mint első pillantásra látszik. Például az illiberális, nacionalista kormányok vezette Indiában és Izraelben az öt évvel korábbi hasonló felméréshez képest jelentősen kevesebb megkérdezett tulajdonított nagy jelentőséget a szólásszabadságnak. „Ma, amikor a tekintélyelvűek megerősítik hatalmukat odahaza, kiterjesztik nemzetközi befolyásukat, és amikor számos választott vezető rövidlátó, önös és diszkriminatív módon tekint hivatalos felelősségére, a világ egyre instabilabbá, egyre kevésbé biztonságossá válik, és veszélybe kerülnek minden nyitott társadalom szabadságjogai és érdekei. Az áradatot vissza lehet fordítani, de minden halogatás egyre inkább megnehezíti és egyre nagyobb árat kell érte fizetni” – írta a lap. 

Forrás: Hírklikk