Tragikus állapotok között indul az új tanév

HírKlikk 2019. szeptember 2. 07:17 2019. szept. 2. 07:17

Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke is a pedagógusok túlterheltségére és a pálya elöregedésére figyelmeztetett pénteki budapesti tanévnyitó sajtótájékoztatóján. Totyik Tamás, a PSZ alelnöke az eseményen azt mondta, ha így folytatják, 10-15 év múlva nem lesz pedagógus, és nagyon kevesek "luxusa" lesz az állami oktatás. A számok egyáltalán nem adnak okot bizalomra, ugyanis az Oktatási Hivatal statisztikái alapján 15 ezer elsőéves hallgatóból csupán ötezren jelentkeztek munkára, minősítő vizsgára pedig mindössze 2800-an. Miközben éves átlagban 4500-5000 pedagógus megy nyugdíjba.

Az alelnök az Eduline kérdésére a pedagógushiány pontos számairól annyit mondott, "addig, míg nem mondják meg, mennyi pontosan a fix óra a 22-26 órás keretből, a valós pedagógushiányt nem lehet megmondani." Mivel az intézményeken belül megszüntették az álláshelyeket, és tankerületi szintre helyezték át, így nem lehet követni és nem lehet valós adatot adni - tette hozzá. Azonban a tényleges hiány akár 20 ezer körüli is lehet.

Az alelnök szerint az új rendszer is csak nehezíti a helyzetet. Azzal, hogy az álláshelyek tankerületi szintre kerültek, könnyen el is fedhetőek a valós számok, ugyanis a 22-26 órás keretben benne van 4 óra rendszerszintű ide-odatolása.

A legnagyobb probléma azonban nem is a jelenlegi helyzet - tette hozzá a PSZ alelnöke. "A teljes pedagógustársadalom 50-60%-a hamarosan nyugdíjba megy, a jelenlegi 150 ezer pedagógusból ez 60 ezer pedagógus tíz éven belül, és ebben még nincs benne azok a nők, akik negyven évvel mennek nyugdíjba" - hangsúlyozta.

Sokszor az is előfordul, hogy anglisztika szakon végzettek tanári diploma nélkül oktatnak angol nyelvet. "Most, hogy 2020-tól kötelező lesz a nyelvvizsga megléte, kiemelten fontos, hogy a diákok jól felkészült idegennyelv-oktatókkal tudjanak nekifutni ennek a feladatnak" - emelte ki az Eduline-nak Totyik Tamás.

"Olyan jelzéseket rendszeresen kapunk idén is, hogy fizikatanár angol tanít, vagy a labdarúgóedzők tartják a testnevelésórákat" - mondja az alelnök. "Persze az sem újdonság, hogy egy alsós pedagógus megy a felsősökhöz napközibe vagy tanulószobát tartani, pedig ezt a szabályok szerint nem lehetne, mégis mindennapos."

Ha a munkaerőpiacon ugyanez a hiány marad meg - mondta az alelnök -, akkor a pedagógusok egy jelentős része elmegy. "Hatórás munkáért eladóként nettó 280 ezer forintért már lehet állást találni, nálunk egy kezdő pedagógus heti 65 órás leterheltséggel 132 ezer forintot kap”.

"A jelenlegi tábla szerint kevesebbet kap egy pályakezdő pedagógus, mint egy szakmunkás végzettséggel rendelkező. Az egy luxus, hogy valaki 6 éven keresztül tanul, hogy a végén ilyen keveset keressen."

A jelenlegi helyzettel megbecsültséget is leírta a kormányzat - mondja a PSZ alelnöke.

Forrás: Eduline