Trócsányit egy alku mentheti meg

NVZS 2019. szeptember 27. 16:26 2019. szept. 27. 16:26

Kétesélyes Trócsányi László sorsa – véli Szent-Iványi István. A külpolitikai szakértő megkeresésünkre rámutatott: „mint kiderült, nem csak egyetlen, hanem meglehetősen sok aggály merült fel Orbán biztosjelöltjével szemben, s van esély arra, hogy az Európai Parlament jogi bizottságában hétfő reggel kezdődő újabb ülésén másodszorra is elkaszálják őt”. Ugyanakkor az is lehetséges, hogy az Európai Parlament két nagy pártcsaládja – a Néppárt és a szociáldemokrata – alkut kötve, kölcsönösen megszavazza a másik biztosjelöltjét. Ugyanis a szocialista román jelöltet is elmeszelte a JURI.

„Amit bizton lehet állítani: intenzív háttérmunka folyik mindkét jelölt oldaláról” – szögezte le Szent-Iványi István, már csak azért is, mert az EP jogi bizottságának a meghallgatása „az ábécének még csak az ’a’ betűjét jelenti”, az igazi meghallgatás keddre volt beütemezve. Akkor az EP külügyi bizottsága hallgatná meg Trócsányit, „s eddig is arra számítottunk, hogy ott jönnek majd elő az igazi kemény dolgok, hiszen a JURI csak az érdekkonfliktusokat vizsgálta”.

 „Ám meglehetősen sok aggály merült fel a volt magyar igazságügyi miniszter ellen (erről ld. később), s ezért újabb ülést tartanak hétfőn, amelyen ezeket fogják még alaposabban megvizsgálni” – mondta Szent-Iványi, hozzátéve, hogy ha nem jutnak egyértelmű eredményre, akkor megtörténhet, hogy ismét elkaszálják.

Amennyiben ez bekövetkezik, akkor Ursula Von der Leyennél kezd majd el pattogni a labda, ő ennek ellenére tovább engedheti Trócsányit, de azt is megteheti, hogy megkéri Orbán Viktort, hogy álljon elő egy új jelölttel.

Ettől függetlenül is visszavonhatná Orbán a jelölést, „a lengyelek már ezt megtették”, de ő egyelőre kivár. Kérdés, mi lép akkor, ha hétfőn ismét fennakad Trócsányi a JURI rostáján – latolgatott Szent-Iványi. „Az egyetlen ésszerű cselekedet az lenne a részéről, ha új jelöltet állítana, hiszen ha még  ennek ellenére is kitartana mellette, akkor a külügyi bizottság is elkaszálhatja, majd ha még akkor sem léptetné vissza, akkor vállalnia kellene annak a kockázatát, hogy október 23-án leszavazzák az egész Bizottságot, azaz, hogy ő káoszba löki a Bizottságot és ezzel az Európai Uniót is”. A külügyi szakértő szerint ezt már Orbán sem vállalná, „nem hiszem, hogy a végsőkig ki fog tartanai Trócsányi mellett” –  szögezte le.

S ha mégis új jelöltet állítana a volt kormánytagja helyett, akkor ki lehet az? – merül fel a kérdés. „Három nevet hallani” – emlékeztetett Szent-Iványi. Deutsch Tamásét, Győri Enikőét és Járóka Líviáét. Szerinte szakmai szempontból Győri Enikő a legfelkészültebb, ő diplomata is volt, de közte és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter között nagyok a feszültségek, s emiatt nem igazán esélyes jelölt. „Járóka Lívia lenne PR-szempontból a legjobb választás Orbán számára, nem volt kormánytag, nem támadható, régóta EP-képviselő, vesszőfutás nélkül átmenne, hiszen gond nélkül megválasztották alelnöknek is, s nő, ami von der Leyen szemében kedvező, hiszen szerette volna, ha a biztosok fele nő lenne” – sorolta Szent-Iványi. Hozzátette: „arról már nem is szólva, hogy történelmet írna hiszen az első roma származású biztos lehetne”. Járóka jelölése Orbán imázsán is javítana, s PR-szempontból ellensúlyozni tudná a Trócsányi-féle kudarcot – vélte a külügyi szakértő.

A négy aggály

A Népszava értesülései szerint a Jogi Bizottság úgy ítéli meg, hogy amíg az összeférhetetlenség nem szűnik meg, komoly kétségek merülnek fel azzal kapcsolatban, hogy a biztosjelölt gyakorolni tudja-e a szomszédságpolitikával és a bővítéssel kapcsolatos biztosi feladatait”. Ez áll abban a levélben, amit Lucy Netsingha, az Európai Parlament jogi bizottságának (JURI) elnöke írt Trócsányi Lászlóról a testület csütörtöki ülése után David Sassoli EP-elnöknek. Ebben  négy pontban fogalmazzáka meg a JURI Trócsányival kapcsolatos fenntartásait:

1. a biztosjelölt többszörös és egyértelmű részvétele a Nagy és Trócsànyi ügyvédi iroda tevékenységében;

2. Oroszországhoz fűződő kapcsolata, különös tekintettel igazságügyi miniszterként betöltött szerepére orosz gyanúsítottak Oroszországnak történő kiadatásában, akiket utólag ott szabadon engedtek az USA előzetes kiadatási kérelme ellenére;
 

3. igazságügyi miniszterként vállalt szerepe abban, hogy a Nagy és Trócsànyi ügyvédi irodáé lehetett a Paks II. atomerőművel kapcsolatos 2018. évi (a Miniszterelnökséggel kötött — a szerk.) szerződés, az összeférhetetlenségi záradék ellenére;
 

4. a Nagy és Trócsànyi ügyvédi iroda társtulajdonosának kinevezése az igazságügyi miniszter személyi tanácsadójának abban az időben, amikor a biztosjelölt továbbra is a cég 12,6% -át birtokolta.