Tüntetők várták Orbánt Veszprémben

Márkus 2018. december 17. 06:09 2018. dec. 17. 06:09

Hálaadó szentmisét mutatott be a veszprémi érsek 75. születésnapja alkalmából vasárnap este a Szent Mihály-bazilikában. A városban elterjedt, hogy az eseményen tiszteletét teszi Orbán Viktor is, akit 150-200 tüntető várt, de hiába.

Márfi Gyula érsek szentmiséjében azt hangsúlyozta, hogy bár nem helyénvaló a személyét túlértékelni, vannak olyan igazságok melyeket elsőként mondott ki. Ilyen megállapítás például az, hogy Európában "légüres tér jött létre" ahová özönlik egy "erősebb nép"- mondta, hozzátéve: az európaiak hibája, hogy teret adnak ennek a folyamatnak. A muszlimok célja világos, Európa iszlamizálására törekszenek, melyre a hitük kötelezi őket - húzta alá. Az érsek azt hangsúlyozta, hogy egykori szentjeinkhez hasonló prófétákra van szüksége a kontinensnek, hogy megmeneküljön.

Az állami hírügynökség, az MTI nem számolt be róla, hogy kb. 150-200 fő kormányellenes tüntető gyűlt össze az esemény közelében, ugyanis a városban elterjedt, hogy azon részt vesz Orbán Viktor miniszterelnök is, de végül csak Kövér László, Semjén Zsolt és Harrach Péter jöttek el az ünnepi szentmisére.

A demonstrációt Katanics Sándor a baloldali összefogás önkormányzati képviselője szervezte, aki a Veszprémkukacnak elmondta, nála azzal telt be a pohár, hogy a parlament legutóbb úgy fogadott el egy csomó törvényt, hogy az ott ülő képviselők azt se tudták, miről szavaznak.

– A kétharmados többségükkel úgy nyomják át a jogszabályokat, hogy a legelemibb egyeztetésre se méltatják a társadalmi szervezeteket, a szakszervezeteket, a munkáltatókat és a munkavállalókat. Semmibe veszik az ellenzéket is, senki se számít, csak az ő politikai akaratuk. Még mindig nem hajlandók tudomásul venni, hogy élnek az országban másként gondolkodók, és akiket nem tudnak megvenni vagy nem a feltétlen híveik, azokat kiröhögik, gátlástalanul lekezelik, nem veszik emberszámba.

A politikai hatalmukat kiterjesztették a független hatalmi ágakra, fölszámolták a fékek és ellensúlyok rendszerét, a főügyészségen keresztül beavatkoznak a számukra kényes, korrupciógyanús ügyekbe. Mi itt most Orbán Viktor ellen demonstrálunk, aki, úgy tűnik, nem mert eljönni Veszprémbe – foglalta össze legfontosabb gondolatait Katanics Sándor a Veszprém Kukac számára.