Új parancsnok a Csillag börtönben

HírKlikk 2019. november 4. 05:23 2019. nov. 4. 05:23

Új parancsnoka van a Szegedi Fegyház és Börtönnek, szeptembertől Kopcsik Károly dandártábornok irányítja az intézetet. Elődje, Tikász Sándor dandártábornok augusztus végén vonult nyugállományba.

Kopcsik Károly 1991 óta dolgozik a büntetés-végrehajtásban. Kezdetben nevelőként, később a Budapesti Fegyház és Börtön parancsnokhelyetteseként. 2011-től a váci bv-intézet pa­­rancsnoka volt. Szegedre szeptemberben került, amikor határozott időre, öt évre nevezték ki a Csillag börtön vezetőjének - írja a Délmagyar.

A fogvatartottak neveléséről és őrzéséről több mint hétszázan gondoskodnak. A telephelyek között pedig 26 kilométer a távolság. A Szegedi Fegyház és Börtön nemcsak a Csillagból áll, a Dorozsmai úti objektum és a nagyfai intézet is hozzá tartozik.

Kopcsik Károlynak a több mint százéves börtön felújítása és az állomány megtartása a célja. A Csillag lakói dolgoznak, a bevételt pedig visszaforgatják az intézetbe. Kultu­ráltabbá és komfortosabbá teszik az irodákat, körleteket, kicserélik majd a bútorokat, hogy javítsák a büntetés-végrehajtási dolgozók munkakörülményeit. A bútorokat pedig a fogvatartottak készítik.

Az év elején átadott kiskunhalasi börtönnel a zsúfoltság is csökkent a Csillagban. Míg korábban előfordult, hogy 1800 elítéltet őriztek, ma már 1500-1600 fogvatartottról gondoskodnak.

Forrás: Délmagyar