Új szabályok, több pénz a magyar kormánynak (is)

HírKlikk 2019. április 19. 17:51 2019. ápr. 19. 17:51

Új vízumkiadatási szabályokat fogadott el a héten az Európai Parlament: ezek az egyik oldalon könnyítik a pár napos látogatásra Európába utazó turisták schengeni vízumhoz jutását, a másik oldalon erősítik a biztonsági standardokat és csökkentik a szabálytalan migrációs kockázatokat. Az új szabályokat még el kell fogadnia a Tanácsnak is. Fél évvel azt követően kezdik el gyakorlati alkalmazásukat, hogy a szöveg hivatalosan is megjelenik. Több pénz jut majd a tagállamoknak a vízumkiadásokra.

Az új szabályok több területen is változást fognak hozni – mutat rá a közlemény. Egyrészt rugalmasabbá teszi az eljárásokat, mégpedig oly módon, hogy az utazók hat hónappal a tervezett útjuk előtt (a hajóval Európába érkezők számára kilenc hónappal) benyújthatják már a kérelmet – jelenleg három hónapban van ez megszabva. A legtöbb esetben lehetőség nyílik számukra arra, hogy ott tegyék ezt meg, ahol élnek, s ahol ehhez megvannak a feltételek, elektronikusan is benyújtható a kérelem. A 6-18 évesek számára ingyenessé válik a vízum.

A többet utazók számára jó hír, hogy az EU bevezeti tenni a többszöri belépésre feljogosító, s az eddiginél hosszabb ideig érvényes schengeni vízumot. A pozitív vízum-múlttal rendelkezők fokozatosan növekvő – 1 évtől 5 évig terjedő – időszakra kaphatják majd meg a „pecsétet”, minden esetben alapos ellenőrzés mellett.

Ezzel párhuzamosan drágul is a vízum: az eddigi 60 euróról 80 euróra. Ezzel a cél, hogy a tagországoknak lehetőséget biztosítanak a biztonsági szűrés erősítésére, az IT háttér modernizációjára.  

Ezen túlmenően segítik a nem szabályos úton Európába érkezők visszafogadására vonatkozó együttműködés mélyítését is: a jövőben ugyanis lehetővé teszik, hogy kiigazítsák  a vízumkérelmek feldolgozásának feltételeit attól függően, hogy az EU-n kívüli ország kielégítően együttműködik-e az illegális bevándorlók visszatérésével és visszafogadásával kapcsolatos ügyekben. Ha szükséges, a Bizottság az érintett  tagállammal együtt dönthet a vízumszabályoknak akár szigorúbb, de akár kevésbé szigorú eseti alkalmazásáról, beleértve a benyújtás időintervallumát, a vízum érvényességének az idejét, a vízumdíjat, de akár annak elengedését is.

Jelenleg 105 harmadik ország és entitás esetében vízumköteles a schengeni térségbe való beutazás. A bármely schengeni állam által kibocsátott, rövid távú tartózkodásra jogosító vízum tulajdonosa bármely 180 napos időszakban összesen 90 napig utazhat a 26 schengeni államban.

Mint a legfrissebb statisztikából kiderül, tavaly 16 millió, rövid tartózkodásra alkalmas vízumot bocsátottak ki az Európai Unió tagországai. Ezen belül Magyarország közel 229 ezret – ezzel a 14. legtöbb vízumot kibocsátó tagállam volt. Az elutasított vízumkérelmek száma az EU-ban mintegy másfél millió volt, Magyarországon közel 18 ezer.

Forrás: Hírklikk