Új válság Venezuelában

Nagy András 2019. május 2. 13:54 2019. máj. 2. 13:54

A rendőrök és a tüntetők már egymásra vadásznak Caracas utcáin – jelentette csütörtökön az Euronews tudósítója. Hector Estepa szerint miután szerdán véget érnek a két népvezér, Guaidó és Maduro szónoklatai és felvonulásai, a közel 32 milliós olajállam gazdasági, politikai és társadalmi válságának új fejezete kezdődik.

Miközben megfigyelők szerint az emberek kezdenek belefáradni sorozatos a tüntetésekbe, amit többek között az is jelez az Euronews tudósítója szerint, hogy az utcák tegnap délutánra már sokfelé elnéptelenednek, a tiltakozók visszatérnek hétköznapi rutinjaikhoz, továbbra sem látszik, hogyan oldódhatna meg a helyzet rövid távon.

A venezuelai nép ugyanis megosztott. Az ellenzék vezérének, Juan Guiadónek kétség kívül megvan az ereje ahhoz, hogy tízezreket vigyen az utcára, azonban a közép- dél-amerikai államokban hagyományosan kritikusan erős államfenntartó szerepet betöltő hadsereget még nem sikerült maga mögé állítania, hiába szólította fel a tábornokokat kedden, hogy kövessenek el puccsot Nicolas Maduro államfő ellen.

Eközben Madurónak is megvan a maga tábora, amit elsősorban az mutat, hogy vörösbe öltözött emberek tízezrei éltetik a nagygyűlésein. Maga Maduro egyébként azt mondja, hogy a keddi puccskísérletet maga John Bolton, Donald Trump amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója rendelte meg. Akár így van, nehéz szabadulni attól a gondolattól, hogy az ásványkincsekben gazdag Venezuelában egy új típusú hibrid háború kezdődött a nagyhatalmak, elsősorban az USA és Oroszország között.

A dél-amerikai államban a tüntetések hónapokkal ezelőtt kezdődtek, és akkor durvultak el igazán, amikor az államfő megállította a határon a segélyszállítmányokat. A boltok üresek, nincs mit enni, nincs gyógyszer, nincs világítás, nincs energia, nincs gáz, nincs semmi, csak a véres, és egyelőre sajnos végeláthatatlan politikai csatározás van Venezuelában.