Újabb gondok vannak a Budapestre költöző orosz bankkal

HírKlikk 2019. május 6. 13:59 2019. máj. 6. 13:59

Hatalmas nyomás nehezedik a csehekre, hogy kilépjenek két poszt-szovjet bankból, a Nemzetközi Gazdasági Együttműködési Bankból (IBEC) és a Nemzetközi Beruházási Bankból (IIB) – írja kormányzati forrásokra hivatkozva a Respekt című cseh hetilap.

Az amerikai kormány kérését az Egyesült Államok oroszországi nagykövete, Jon Huntsman tolmácsolta prágai útja során a cseh kormányfőnek, Andrej Babisnak. A cseh kormány egyébként már korábban, 2017 októberében is tervezte, hogy kilép az IBEC-ből, de további hivatalos lépések nem történtek az ügyben - olvasható a Népszava szemléjében.

A lap forrásai szerint a cseh pénzügyminisztérium és külügyminisztérium több tagja azonban állítólag személyes érdekei miatt nem támogatná a kilépést. Ebben közre játszhat, hogy az IIB utaztatta például már a Karibi-térségbe is őket egy konferenciára.

Az ügynek magyar érintettsége is van: az IIB a tervek szerint júniusban költözne Budapestre, amellyel kapcsolatban több európai diplomata és az Egyesült Államok is kifejezték aggályaikat, miszerint nem lehet kizárni annak esélyét, hogy az orosz hátterű bank hírszerzési veszélyt jelentsen Magyarországra, emellett pedig a pénzmosásra is alkalmas lehet. A pénzintézet munkatársai, üzleti partnerei és vendégei ugyanis diplomáciai védelmet élveznének nálunk.

Azt egyelőre nem tudni, hogy Babis milyen választ adott a nagykövetnek, de korábban már utalt rá, hogy szeretné ha Csehország megszakítaná az együttműködést ezekkel az intézetekkel.

Forrás: Népszava