Újabb mélypontra jutott az Orbán-kormány

HírKlikk 2018. december 13. 07:00 2018. dec. 13. 07:00

A CEU kiebrudalása miatt is kritizálta a magyar rezsimet az uniós kérdésekért felelős német tárcavezető. Az alkalmat az adta, hogy a magyar demokrácia minősége ismét téma az EU általános ügyekkel foglalkozó tanácsában – írja a dpa.

A német nyelvterület médiájának egyik legfontosabb hírforrása, a dpa hírügynökség részletesen ír arról, hogy az Európai Unió általános ügyekkel foglalkozó tanácsa ismét foglalkozott a lengyel, illetve a magyar kormány ellen folyó uniós eljárással, ami mindkét tagország esetében jogállamisági problémák miatt indult. A tanács ülésein rendszerint a tagállamok EU-ügyi tárcavezetői, illetve államtitkári szintű illetékesei vesznek részt – hangzott el a Klubrádió nemzetközi lapszemléjében.

A lengyel kormány képviselőjének immár harmadszor kellett válaszolnia a többi tagállam különböző illetékesei által feltett kérdésekre, az EU-alapszerződés hetedik cikke alapján folyó eljárás keretében.

A dpa beszámolója szerint Németország és Franciaország közös állásfoglalásban hangoztatta: a lengyel kormányzat ugyan a helyes irányba tett lépést, amikor letett a bírák kényszernyugdíjazásáról szóló előírások érvénybe léptetéséről, ám emellett továbbra is olyan folyamatok zajlanak a lengyel igazságszolgáltatás úgynevezett reformja körül, ami aggodalomra ad okot.

„Nem tehetünk politikai engedményeket, ha a jogállamiságról és az alapértékekről van szó” – jelentette ki Brüsszelben Michael Roth, a német kormány európai ügyekkel megbízott államminisztere.

A magyar kormánnyal szembeni, szintén a hetes cikk szerinti eljárás jegyében kedden még csak az első intenzív véleménycserére kerül sor az általános ügyek tanácsában. Michael Roth Magyarországgal kapcsolatban felhívta a figyelmet a CEU ügyére, és úgy fogalmazott, hogy Magyarországon újabb mélypontra jutott a közös értékek tiszteletben tartásának az ügye, és ezúttal a tudomány szabadságára mértek csapást az egyetem távozásra kényszerítésével.

Forrás: Klubrádió