Újabb mutyi készülne az oroszokkal?

NVZS 2019. április 18. 18:01 2019. ápr. 18. 18:01

„Azt nem tudom, hogy mutyi készül-e, azt viszont sejtem, hogy az előrehozott gázszállításnak köze van ahhoz az orosz blöffhöz, hogy az idén év végén le fogják zárni az Ukrajnán keresztül vezető gázvezeték csapjait, ahogy az orosz-ukrán gázszállítási szerződés kifut” – válaszolta Holoda Attila energiaügyi szakértő arra vonatkozó kérdésünkre, miért készít elő Magyarország előrehozott gázszállítást a Gazprommal. „Vajon miért Szijjártó Péter tárgyal erről, amikor két cégnek – a Gazpromnak és az MVM Partnernek – kell szerződnie róla” – tette fel a maga kérdését Holoda.

Mint a Hírklikk is beszámolt róla, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Budapesten találkozott Viktor Zubkovval, a Gazprom igazgatótanácsának elnökével, volt orosz miniszterelnökkel. A tárgyalás után Szijjártó azt közölte, hogy „az Ukrajnán keresztüli gázszállítások jövője bizonytalan, ezért a Gazprommal megállapodtak arról, hogy a jövő évben szükségessé váló, földgáz mennyiség egy részét, az orosz vállalat már idén leszállítja Magyarországra. Az erről szóló tárgyalások jól haladnak, így a magyar ipari és lakossági ellátást biztosító szerződés hamarosan aláírhatóvá válik”:

Miért van szüksége Magyarországnak előrehozott gázszállítmányokra? – kérdeztük Holoda Attilát, aki úgy vélekedett, hogy nagy a tároló kapacitásunk, s vélhetően ennek egy részét kihasználva tároló feltöltésre használnák a gázt. A második Orbán-kormány utóbb kilépett szakpolitikai helyettes államtitkárában azonban további kérdések is felmerültek az ügy kapcsán. „Ki fizeti a tárolási díjat? Talán Szijjártó Péter?”. A tárolásnak ugyanis van köbméterenként megszabott díja, s rendelkezésre állási költsége is – magyarázta a szakember, aki rámutatott, hogy „ha a Gazprom lestoppolja a magyar tárolási kapacitást, az jó, mert a tárolók működnek és biztos bevételre tesznek szert; ám ha előrehozzák a jövő évre tervezett szállításokat, annak a költségét valakire rá kell majd hárítani – mást nem nagyon tehetnek, mint hogy vagy leírják vagy ráverik a felhasználókra” – mutatott rá.

Holoda emlékeztetett arra, hogy Putyinék már régebb óta fenyegetőznek azzal, hogy az idén év végén leállítják az Ukrajnán keresztül futó gáz tranzitszállítását – ez egyfajta politikai játszma lehet Moszkva részéről. Ám az lehetséges – fűzte hozzá – , hogy erőteljesen csökkentik az Ukrajnán átmenő tranzitot, az ukránok bevételét mérséklendő, s a jövőre esedékes szállításoknak legalább egy részét –  elővigyázatosságból – már most eljuttatják Magyarországra. „Mi pedig szívességet teszünk Putyinéknak” – szögezte le, hozzátéve: miközben azonban senki nem beszélt arról, hogy mi lesz a 2021-2022-es gázszállításokkal.