Újabb nevekkel bővül az Európai Unió szankciós listája

HírKlikk 2018. december 7. 14:50 2018. dec. 7. 14:50

Kilenc újabb személy ellen rendel el jövő héten szankciókat az Európai Unió, amiért segítettek lebonyolítani a Nyugat által illegálisnak tartott választásokat a kelet-ukrajnai szakadár donyecki és luhanszki "népköztársaságokban" - közölték brüsszeli diplomáciai források pénteken.

A névtelenséget kérő illetékesek tájékoztatása szerint az uniós tagországok képviselői már megállapodtak, a kilenc ukrán állampolgárt sújtó büntetőintézkedéseket azonban csak a külügyminiszterek hétfői tanácsülésén fogják hivatalosan elfogadni.

Az Ukrajna területi épségének megsértése miatt foganatosított uniós korlátozások beutazási korlátozást és vagyonbefagyasztást foglalnak magukban, és jelenleg 155 természetes és 44 jogi személyt sújtanak.

Bennfentesek szerint az EU egyelőre nem tervez szankciókat az Oroszország és Ukrajna közötti azovi-tengeri konfliktussal összefüggésben, attól tartván, hogy az a helyzet eszkalálódásához vezethetne.

A külügyi tanács hétfői ülésén Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter is részt fog venni, hogy határozottabb fellépésre ösztökélje az Európai Uniót, szakértők szerint azonban ezen felül mindössze támogató nyilatkozatokra számíthat.

A Donyec-medence szakadár területein november 11-én megrendezett választásokat a nemzetközi közösség nem ismerte el. Kijev szerint ezeket az ukrán törvények és a minszki megállapodások megsértésével tartotta meg Oroszország az általa megszállt területeken.

Oroszország hivatalosan a válság kirobbanása óta tagadja, hogy támogatja a szakadár "népköztársaságokat", és fegyveres erőkkel jelen lenne a Donyec-medencében.

Az Európai Unió 2014-ben rendelte el ezeket a szankciókat orosz, valamint Moszkva-barát ukrán állampolgárok ellen Ukrajna szuverenitásának, függetlenségének és területi épségének aláásása miatt. Nem ebbe a szankciócsoportba tartoznak az Oroszországgal szemben érvényesített, bizonyos szektorokat - például az olajipart - célzó gazdasági korlátozások.

Forrás: MTI/Hírklikk