Ujhelyi: piros lapot kapott az Orbán-kormány

HírKlikk 2018. november 29. 14:15 2018. nov. 29. 14:15

Nagy többséggel és az európai jobboldal képviselőinek támogatásával fogadta el az Európai Parlament a macedón jogállamiságról szóló jelentést, ezzel piros lapot mutatnak az Orbán-kormánynak - ezt Ujhelyi István tudatta egy közleményben. Az MSZP-s EP-képviselő kiemeli: a Gruevszki-ügyet is tisztázniuk kell.

Ujhelyi arról ír, a most elfogadott határozat kimondja: Macedóniában komoly előrelépés történt a jogállamiság megerősítésében, így például az igazságszolgáltatás függetlensége, az elszámoltathatóság és a szakmaiság, a nyilvános információkhoz való hozzáférés területén.

Vagyis mindaz, amire a Fidesz most a korrupció miatt börtönre ítélt volt macedón kormányfő ügyében hivatkozik, az Európai Parlament többsége szerint valótlan - tudatja Ujhelyi István.

A Fidesz zavarát szerinte jól mutatja, hogy a szakbizottsági szinten októberben (Gruevszki szökése előtt) még támogatták a tervezetet, az akkor igennel szavazó Tőkés László fideszes EP-képviselő azonban tegnap a plenáris vitában már megint csak „sorosozni” tudott a súlyos nemzetközi károkat okozó Gruevszki-botrány kapcsán.

Az Európai Parlament tehát ismét nagy többséggel piros lapot mutatott fel Orbán Viktornak és illiberális kormányának. A Fidesz pedig ismét ahelyett, hogy Magyarország tisztességét és becsületét óvta volna, inkább a magyar kormányfő sötét baráti kapcsolatait védte - írja az MSZP-s EP-képviselő.

Forrás: MTI/Hírklikk