Ukrajna nem kér a profi politikusokból

NVZS 2019. április 1. 11:47 2019. ápr. 1. 11:47

A legvalószínűbb, hogy az ukrajnai elnökválasztás első fordulójának a győztese, Volodimir Zelenszkij humorista megnyeri a két hét múlva esedékes második fordulót – adott előrejelzést a Hírklikknek Bársony András, Magyarország volt kijevi nagykövete. „A leghasznosabb, amit a magyar kormány tehet, hogy várakozó álláspontra helyezkedik, ám eközben nem túl agresszívan, hanem szakmailag megállapítható és indokolható módon képviseli azokat a kérdéseket, amelyeket a helybeli magyarság vet fel” – adott egy jótanácsot az Ukrajna-szakértő nyugalmazott diplomata.

 „A vasárnapi elnökválasztás első fordulójából leszűrhető legfontosabb következtetés, hogy a professzionális politikusok és hagyományos pártok által kínált lehetőségek nem nyerték el a választók tetszését, mivel egyetlen, az ukrán társadalmat feszítő problémára sem tudott a jelenlegi politikai gárda választ adni’ – szögezte le megkeresésünkre Bársony András. 

Hozzátette: az tanulságként megállapítható, hogy az úgynevezett forradalom iránti várakozások nem teljesültek, ami egyfajta óriási kiábrándultságot eredményezett. Ezt mutatja a szerény részvétel is. „Az ukrán lakosság lózungok helyett valószínűleg inkább érdemi cselekvésre vágyik” – tette hozzá.

Hírügynökségi jelentések szerint Volodimir Zelenszkij humorista közel kétszer annyi szavazatot szerzett az ukrajnai elnökválasztás első fordulójában, mint Petro Porosenko hivatalban lévő államfő. A voksok negyven százalékának összeszámlálása alapján Zelenszkij a szavazatok 30,2 százalékát gyűjtötte össze, Porosenkóra pedig a résztvevők 16,7 százaléka adta voksát. A harmadik helyen Julija Timosenko volt miniszterelnök végzett a szavazatok 13,1 százalékával. A negyedik pedig Jurij Bojko ellenzéki jelölt 11,5 százalékkal. A többi jelölt hét százaléknál kevesebb szavazatot kapott. Az exit poll eredmények nagyjából ennek megfelelőek voltak. Ha a többi voks összeszámlálásakor nem változik érdemben a sorrend, akkor a második fordulóban Zelenszkij és Porosenko méri össze erejét.

Mit hozhat a gyakorlatban egy olyan elnöki kurzus, amelyet egy humorista, televíziós sztár irányít, akit – a hírek szerint a legnagyobb ukrán oligarcha támogat (aki egyben a humorista műsorának egyébként otthont adó televíziós csatorna tulajdonosa is)? – kérdeztük Bársony Andrást. „Azt már tudjuk, hogy mit nem akar a többség, de azt nehéz felmérni, hogy mit akar, azt még kevésbé, hogy mit lesz képes megvalósítani majd az új vezetés, milyen irányban mozdul majd el” – szögezte le a volt diplomata, aki szerint ha igaz, hogy az egyik legnagyobb oligarcha tolt előtérbe valakit, akkor túl sok eredmény nem várható.

„Az persze más kérdés, hogy lehet-e másként nyerni Ukrajnába” – fűzte hozzá. Az ország eleve morális romokban hever, a romhalmazt pedig nem az átlagos állampolgárok, hanem a politikai garnitúra hozta létre, amely ígért, de semmit nem teljesített az ígéretekből. „Nem az a baj, hogy a kitűzött célokat nem tudták teljesíteni, hanem az, hogy az erőfeszítések sem igazolják, hogy a célok irányában haladna társadalom” – mutatott rá.

A volt kijevi magyar nagykövet nem optimista, de hozzáteszi, hogy várjuk ki a végét. Abban biztos, hogy a helyzet annyiban egyszerűsödik, hogy az orosz hatás nem fog tudni érvényesülni a szokásos módon – Moszkva sem nagyon tudja felmérni, hogy a fejlemények mit hoznak az elkövetkező időszakban, s nincs is különösebb ráhatása a dolgok alakulására. A hagyományos jelöltek kezelésére az oroszoknak megvolt a módszertana, de ők rosszul szerepeltek, s erre nem lehetett felkészülni.

Ez ugyan egy fajta bizonylatansági tényező – ismerte el felvetésünkre, ám hozzátette: miután az új kormányzatnak reagálnia kell a Moszkva által előidézett válsághelyzetre, így gyorsan ki fog derülni hogy milyen irányt vesz majd: a konfrontáció vagy a megállapodás felé igyekszik. Bársony még egy szempontra felhívta a figyelmet: figyelni kell, hogy a hagyományos politikai gárdából, szervezetek közül melyiket állítja maga mögé majd az új elnök. Ezzel ugyanis tovább élhet a hagyományos politikai játszadozás.

„Magyarországnak a jelen helyzetben a legegyszerűbb és leghasznosabb, ha várakozó álláspontra helyezkedik, ám ezalatt nem túlságosan agresszívan, hanem szakmailag megállapítható és indokolt módon képviseli a helybeli magyarság által felvetett kérdéseket” – válaszolta kérdésünkre a volt kijevi magyar nagykövet. „Nem Budapesten kell kitalálni, hogy mi az ottani magyarság érdeke, meg kell várni, hogy ők fejezzék ki, hogy mit szeretnének” – adott tanácsot az Ukrajnát kiválóan ismerő szakértő.

Leszögezte: „Ha az új ukrán kormány tényleg békét szeretne teremteni az ukrán társadalomban, akkor az olyan kérdésekben, amelyek a kisebbségeket érintik, meg kell kérdezniük a kisebbségeket, ahelyett, hogy új frontokat nyitnának; csak remélni lehet, hogy így fog történni”.