Üzenet Novák Katalinnak: mi szabadok vagyunk, Önök csak szabadlábon

Föld S. Péter 2019. október 9. 08:28 2019. okt. 9. 08:28

Egy jászberényi bölcsődeavatón kérdezte az Index a keresztény szabadságról Novák Katalin államtitkárt. Mármint, hogy mit jelent az Orbán Viktor által a köztudatba bedobott kifejezés. Az államtitkár asszony mondta a szokásos szöveget, ám a beszélgetés végén mondott valami érdekeset is. Azt például, hogy abban bízik, hogy egyre nagyobb szabadságot tudnak adni a magyar embereknek.

Ha ezt komolyan gondolta, és nem fricskaként szánta az Index újságírójának, akkor azt kell gondolnunk, hogy az államtitkár asszony tévedésben van. Nem tudja, hogy mi a szabadság. Pedig, akár tudhatná is, volt rá, velünk együtt, vagy húsz éve, hogy megtapasztalja. Nem volt akkor sem minden jó, időnként még káosz is adódott és rendetlenség, de alapvetően élhető volt ez az ország.

Aztán jöttek azok, akik most több szabadsággal kecsegtetnek minket. Lassan írom, hogy Novák Katalin is megértse: a szabadságnak nincs mértékegysége. Nincs kevés és sok szabadság.

Szabadság van.

Vagy nincs.

A szabadságot nem adják és kapják, hanem természetes közege az emberi létezésnek. Olyan, mint a levegő. Ha nincs, akkor azt diktatúrának hívják. Abban is lehet élni, de fullasztó és fojtogató.

Szabadságot csak alattvalóknak lehet adni, elnyomottaknak és bebörtönözötteknek. Novák Katalin több szabadságot adna a magyaroknak, miközben mindenről ők akarják megmondani a tutit. Hogy mikor vagyunk jók, példás családanyák és apák, egyáltalán, mikor vagyunk család. Ők mondják meg, hogy ki hazafi, és ki hazaáruló, ki polgár, jó keresztény, és ki magyar.

Köszönjük, államtitkár asszony, tartsák meg maguknak a szabadságukat. Mi Önök nélkül is szabadok vagyunk, Önök legföljebb csak szabadlábon.