Üzenetértékű mondatok – megmutatjuk, hol olvashatja el Tusk zágrábi beszédét

HírKlikk 2019. november 21. 14:15 2019. nov. 21. 14:15

„Nem fogunk feláldozni a biztonság és a rend oltárán olyan értékeket, mint a polgárjogok, a jogállamiság és a közéleti tisztesség, mert erre semmi szükség, hiszen nem zárják ki egymást. Aki ezt nem képes elfogadni, az de facto a pártcsaládunkon kívülre helyezi magát.” – szögezte le egyebek között Donald Tusk az Európai Néppárt (EPP) kongresszusán elnökké választása alkalmából Zágrábban elhangzott beszédében, amelyet teljes terjedelmében hozott le az  Európai Unió Tanácsa

Tusk egyebek között arról beszélt, hogy az emberek mindig egy olyan nagyobb közösséghez akarnak tartozni, amelyet meg tudnak határozni, azonosítani tudnak a nyelv, a vallás, vagy a közös történelemismeret alapján. Ez a nagyobb közösség még ma is a nemzet. „Aki a nemzet szót száműzi a politikai szótárából, és helyette olyan fogalmakkal operál, mint a haza, annak rá kell jönnie, hogy így nagyon nehéz megoldani a fő feladatot: biztonságérzetet adni az embereknek, akik erre vágynak” – mondta.

”Mélyen hiszem, hogy csak azok indulhatnak jó alappal a hatalomért, akik megadják az embereknek ezt a biztonságérzetet, de egyben megőrzik jogaikat és szabadságjogaikat. Soha nem engedhetjük át a biztonság és a rend szféráját politikai populistáknak, manipulátoroknak és tekintélyelvűeknek, akik azt hitetik el az emberekkel, hogy a szabadság nem egyeztethető össze a biztonsággal, és hogy a határaink és területünk védelme nem békíthető össze a liberális demokráciával, a hatékony kormányzás a jogállamisággal. Ez az EPP-ben folyó vitánk lényege. Ezt minél előbb le akarom zárni, nyilvánvaló következtetésekkel” – húzta alá.

Később leszögezte: „Nem fogunk feláldozni a biztonság és a rend oltárán olyan értékeket, mint a polgárjogok, a jogállamiság és a közéleti tisztesség, mert erre semmi szükség, hiszen nem zárják ki egymást. Aki ezt nem képes elfogadni, az de facto a pártcsaládunkon kívülre helyezi magát”.

Visszaemlékezve a menekültáradatra, figyelmeztetett arra, hogy nem szabad elfelejteni, „hogy  a benyomások néha fontosabbak, mint a tények...Emlékszem, amikor sokan hosszú heteken át megállás nélkül dolgoztunk, hogy kezelni tudjuk a Törökországból érkező illegális bevándorlók ügyét, megkötöttük a megállapodást Ankarával, amelynek köszönhetően a beáramló migránsok száma több mint 90 százalékkal csökkent. Senkit nem kell arra emlékeztetnem, hogy ebben milyen jelentős szerepet töltött be Angela Merkel. De a benyomásokról más gondoskodott. Valaki, aki szintén keményen dolgozott, de csak saját maga narratíváján, önábrázolásán, kerítést épített, és migrációellenes propagandát terjesztő óriásplakátokat tett ki. Ennek véget kell vetnünk!”.

Mint kifejtette, „az nem lehet, hogy egy politikai harcban az igazság és a tisztesség teljesen tehetetlen legyen a hamis hírekkel, a manipulációval és a gyűlölettel szemben”. Bízni kell saját magunkban, és érveink hatalmában. „Ne féljenek nyilvánosan kimondani, amit gondolnak, még akkor sem, ha néha úgy hiszik, ez veszélyes kísérlet lehet, és bizonyosan felkeltik az emberek érzelmeit és figyelmét” – húzta alá Tusk. 

Forrás: Hírklikk