Vágó Csaba: a gyermekvédelem ügyében magát zárta karanténba a Fidesz 

Millei Ilona 2024. április 23. 14:30 2024. ápr. 23. 14:30

Az Országos Közös Akarat, a Civil Bázis és az Egységes Diákfront háromnapos virrasztást szervez a Sándor palota elé a hétvégén, így a gyermekvédelem ügye az Országházból az Országsátorba kerül. Vágó Csaba, a Civil Bázis tagja elmondta, azért döntöttek úgy, hogy a gyermekvédelmet kiviszik a Parlamentből az utcára, mert a Fidesznek még mindig nincsenek mondatai, ötletei a javítására. „A mi felelősségünk az, hogy a hangunk folyamatosan hallatsszon, hiszen így tud a társadalom valamilyen szinten nyomást gyakorolni a döntéshozókra” – tette hozzá. 

Az Országos Közös Akarat, a Civil Bázis és az Egységes Diákfront – Budapest társaságában – háromnapos virrasztást szervez a Sándor palota elé az úgynevezett az Országsátorba péntektől. Mi indította erre a szervezeteket? 

Lényegében ez azután alakult így, hogy azt a gyermekvédelmi országgyűlési javaslatcsomagot, amit a különböző pártokkal egyeztettünk, sőt, úgy tűnt, még a kormánypártokon is át fog menni a szakbizottságon, és az országgyűlés elé kerül, a Fidesz úgy verte le, ahogy az rá jellemző. Sőt, még megszólalási lehetőséget sem biztosított az előterjesztést képviselő három civil vezetőnknek, Szilágyi Kittinek, Kiss Gergelynek és Horgas Péternek a népjóléti bizottságban. Mi azt gondoltuk, hogy ezzel a javaslatcsomaggal jobb helyzetet lehet teremteni, mert a gyermekvédelem pártok fölött álló, közös ügy, de ezt a Fidesz megtorpedózta. Ezek után döntöttünk úgy, hogy a gyermekvédelem ügyét kihozzuk a Parlamentből, hogy az Országházból az Országsátorba kerüljön. 

Az Országsátor a Sándor-palota, vagyis a köztársasági elnök hivatala előtt fog állni?

Igen az ottani kis terecskén fog állni. Mi éjjel-nappal ott leszünk. Az Országsátorban kiállítás, játszóház, filmvetítés várja az érdeklődőket. Tulajdonképpen a népjóléti bizottság általunk jónak tartott működési mechanizmusát próbáljuk ott eljátszani és modellezni. De számos más program is lesz még emellett. 

A meghirdetett esemény kapcsán felhívást tettek közzé: „Ha te is éltél át bántalmazást gyermekként, ha diákként áldatlan állapotok uralkodnak az iskoládban, ha neked is van egy történeted, képed, versed a veled történtekről, amit szeretnél megosztani, akkor küldd el nekünk a magyarorszag.oka@gmail.com e-mail címre, hogy kiállíthassuk az Országsátorban.” Kaptak már ez ügyben leveleket? 

Ez lenne a kiállításunk alapja. Bár már van anyagunk, de mindenki számára lehetővé kívánjuk tenni, hogy amennyiben meg akarja osztani másokkal a történetét, azt megtehesse, akár általunk is.  

Egyébként mit tapasztalnak, fontos téma még a gyermekvédelem a társadalom számára? A választások, kampányok, új politikai szereplők megjelenése mennyire tereli el róla a figyelmet? Lehet, hogy már nem is olyan központi téma, mint amikor kirobbant a kegyelmi botrány?   

Maga a kegyelmi botrány is egy politikai válság volt, és ha annak a függönyét széthúzzuk, akkor ott van mögötte az egész gyermekvédelmi krízis. Ilyen módon a kettő együtt futott egy darabig. Sokan politikai eszköznek is használták. És bár úgy érzem, hogy kevesebbet és kevesebben beszélnek a gyermekvédelemről, mint mondjuk a nagyon erős februári hónapban, de ezzel együtt is még mindig eléri, megtalálja az embereket. Amikor a gyermekvédelem kisebb-nagyobb körökben, baráti rendezvényeken szóba kerül, tulajdonképpen akkor derül ki, hogy mennyi érintett van az országban. Éppen ezért nem mindegy, hogy beszélünk róla, vagy sem. Ahogy azért sem mindegy, mert nagyon sok áldozat van látens módon is a társadalomban. Éppen ezért kap a gyermekvédelem jóval nagyobb hangsúlyt, mint korábban bármilyen ügy. 

Mit remélnek ettől a háromnapos virrasztástól? Hisz' megtapasztalhatták, hogy a kegyelmi botrány kirobbanása után, ahogy ön is megfogalmazta, bár több hónapig dolgoztak együtt szakértőkkel és érintetettekkel a Dialógus a Gyerekekért kezdeményezés keretein belül, és a pártokkal közösen megalkottak egy országgyűlési határozati javaslatcsomagot, ami a parlament elé került, de a gyermekvédelmi vitanapon még megfigyelőként sem vehettek részt. A következő napon pedig a parlament népjóléti bizottságának kormánypárti többsége elutasította a gyerekekért készült közös határozati javaslatukat. De ha ennyire „karanténba” zárják, elszigetelik önöket, tudnak javítani a gyermekek helyzetén?

Megfogalmazható így is a kérdés, de az a helyzet, hogy ez nem teljesen így van. A Fidesz önmagát zárta karanténba azzal, amit tett. A gyermekvédelem ügyében nincsenek mondatai, nincsenek ötletei, mindig másodikként, harmadikként szólal meg. És lehet, hogy három emberünk nem kapta meg a bizottság előtt a szót, de ugyanakkor 150 ezer ember kinn volt a Hősök terén. Az influenszerek tüntetése pedig gyakorlatilag csakis a gyermekvédelemről szólt. Vagyis nem három embernek nem adtak szót a bizottságban, hanem a fél társadalomnak, amelynek a reprezentánsai ott voltak a Hősök terén. Szerintem ez az elmúlt tíz év egyik legnagyobb tüntetése volt. 

Ennek alapján gondolják, hogy az Országsátorral, és hasonló megmozdulásokkal javítani tudnak a gyermekvédelem helyzetén, a gyermekek védelmén?

Szerintem az a fontos, hogy ez a téma ne kerüljön le a címlapról, ne kerüljön ki a közbeszédből. Ezért folyamatosan melegen kell tartani. Ugyanakkor az is igaz, gyakorlatilag akkora most a kampányzaj, hogy kevésbé hallatszik, de hallatszik. A mi felelősségünk az, hogy folyamatosan hallatsszon mindez, hiszen így tud a társadalom valamilyen szinten nyomást gyakorolni a döntéshozókra. Még akkor is, ha ennek nincs feltétlenül jele egyik pillanatról a másikra, de én azt gondolom, hogy előbb-utóbb lesz.

EDF: a gyermekvédelem kapcsán elmegyünk a falig!

Az Egységes Diákfront (EDF) szervezésében, de az OKA és a Civil Bázis három napos Országsátor rendezvényéhez is kapcsolódva tüntetést szerveznek a fiatalok április 27-én szombaton a Belügyminisztérium elé 17 órától. Ahogy Kiss Gergőtől, az Egységes Diákfront elnökétől megtudtuk, bár ezt a tüntetést önálló eseményként rendezik meg, azt külön is koordinálják, ha az azon összegyűltek a tüntetés után meg kívánják nézni, mi zajlik az Országsátorban, akkor azt természetesen megtehetik. Egyébként az EDF egyes képviselői ott is jelen lesznek folyamatosan.  

Kiss Gergő azt is elmondta, ebben a nagy kampányzajban nehéz a gyermekvédelem témáját előtérbe helyezni, de arra azonnal reagálni kell, hogy a népjóléti bizottság ülésén a Fidesz-KDNP elkaszálta azt az országgyűlési határozati javaslatot, amit az OKA az ellenzéki pártokkal közösen készített. Végtelenül felháborítónak nevezte, hogy egy olyan határozati javaslatot kaszáltak el, amit oldalaktól teljes mértékben függetlenül bárki támogathatna, aki a gyerekek érdekét nézi. Az pedig teljesen egyértelmű, hogy ez azért van, mert ez nem az ő kezdeményezésük volt, és így nem tudnák a saját politikai sikerüket learatni. Egyébként Kenderes Lilla, az EDF elnökségi tagja a Facebookon bővebben ki is fejti erről a véleményét. Ebben többek között azt mondja: „azt ígérjük, hogy a gyermekvédelem kapcsán elmegyünk a falig! Nem hagyjuk, hogy egyszerű politikai játszmák befolyásolják. Létrehozzuk az igazi gyermekvédelmet!”