Vajna temetése: szembe megy az erkölccsel és az etikával

NVZS 2019. január 29. 16:14 2019. jan. 29. 16:14

„Én nem tudok olyan törvényről, amelyikkel szembe menne, hogy egy közpénzből rendezett temetésről kitiltják a nyilvánosságot, ugyanakkor ez szembe megy minden erkölcsi, etikai szempontnak” – szögezte le Mellár Tamás, független képviselő, volt KSH-elnök. Andy Vajna csütörtöki temetését közpénzből, állami keretek között intézik, ugyanakkor – állítólag a család kérésére – kizárják belőle a sajtónyilvánosságot.

"A család kérésére a temetés részletei nem nyilvánosak,... s nem lesz sajtónyilvános.” – így válaszolt a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság az Indexnek az Andy Vajna csütörtöki temetésével kapcsolatban  feltett kérdésekre. Annyi biztos, hogy állami temetés lesz, a felkérés erre a Miniszterelnökségtől érkezett. A Fiumei Úti Sírkert 41-es művészparcellájában, közvetlenül Kerényi Imre, Makk Károly és Jancsó Miklós mellé helyezik örök nyugalomra Vajnát.

Állami temetése lesz tehát, közpénzből, a nyilvánosság kizárásával. Felmerül a kérdés, jogszerű-e ez egyáltalán. Mellár Tamás megkeresésünkre meg is lepődött a kérdésen, majd így reagált: „ilyen problémával még nem találkoztam a pályafutásom alatt”. Hozzátette, hogy a költségvetésre vonatkozó törvényekben sokkal általánosabb dolgok vannak, de az biztos, hogy a büdzsé terhére legálisan lehet a nyilvánosság elől elzárt tevékenységekre pénzt fordítani. Ettől az esettől jóval indokolhatóbb példát mondott: a titkosszolgálatokat, a fedőtevékenységek finanszírozását.

„Ha a hozzátartozók ennyire kerülni szerették volna a nyilvánosságot, akkor szerencsésebb lett volna, ha teljesen a magánszférában hagyták volna a temetést, beleértve annak finanszírozását is” – szögezte le, hozzáfűzve: „így lehetne kerek a történet”. Mert jogában áll annak a körnek, amelyik dönt a temetésről kizárni arról a nyilvánosságot, de akkor éppen ennyire ragaszkodni kellett volna ahhoz, hogy az anyagi vonzatát is felvállalják. Ha azonban közpénzből állami temetést rendeznek, akkor annak nyilvánosnak kellene lennie, a sajtó számára is, hiába lesznek jelen a legfőbb méltóságok. Ez így valószínűleg nem megy ugyan szembe a törvényekkel, de az erkölccsel és etikával igen – szögezte le.