Vajon melyik CEU-s kötődésű Fideszes védi meg a CEU-t Ifj. Lomnicitől?

NVZS 2019. március 19. 17:52 2019. márc. 19. 17:52

A CEU nem kíván megszólalni az őt érintő ügyben, a múlt heti közleményében minden szükségeset leírt, új fejleményről pedig nem tud – tudatták megkeresésünkre. Így nem reagáltak arra sem, hogy ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász egy interjújában szélesőségesen liberálisnak titulálta az egyetemet. Mint ismert, a Fidesz mai vezető politikusai színe-javának van CEU-s kötődése.

Ifj. Lomnici Zoltán a Demokrata című lapnak nyilatkozva Manfred Webert a Néppárt frakcióvezetőjét, csúcsjelöltjét ekézve vágott oda a CEU-nak is, amikor azt mondta: „Az EPP csúcsjelöltjének első útja a szélsőségesen liberálisnak tartott CEU-ra vezetett, holott egy bajor, papíron keresztény politikus akár a Pázmány Péter Katolikus, vagy a Károli Gáspár Református Egyetemet is útba ejthette volna”.

Megkerestük a CEU-t, amely legutóbbi közleményée hivatkozva tudatta, hogy azóta nem történt olyan dolog, amire reagálnia kellene. Mint a Hírklikk is beszámolt róla, Manfred Weber budapesti látogatásán ismertette azt a modellt, amely lehetővé tehetné, hogy a CEU amerikai képzése is Budapesten maradjon, mégpedig a Müncheni Műszaki Egyetemmel (TUM) létrehozandó együttműködés révén. Erre reagálva adott ki a CEU egy közleményt, amelyben leszögezte: „A CEU és a TUM közötti együttműködés nem lehetséges a CEU amerikai egyetemként való működését hosszú távon biztosító jogi garanciák nélkül”.

A dokumentum – némileg reményt keltően – úgy fogalmazott, hogy „ezzel lehetőség nyílt a CEU Budapestről történő elüldözéséhez vezető folyamat visszafordítására”, ám leszögezte: a lehetséges együttműködés előkészítését csak akkor folytathatják tovább a résztvevő felek, ha Magyarország miniszterelnöke egyértelmű politikai állásfoglalásban biztosítja arról európai partnereit, hogy a CEU amerikai és európai diplomákat kiadó szabad intézményként Budapesten maradhat. Az állásfoglalást olyan törvényi keretnek kell alátámasztania, amely jogilag kötelező érvényű felhatalmazást ad a CEU-nak arra, hogy Budapesten folytassa a tevékenységét.

Ami pedig az Ifj. Lomnici által citált „szélesőségesen liberális” minősítést illeti. Ha ez így lenne, akkor nagy bajban lennének a Fidesz-vezetők közül jó néhányan. Az azóta megszűnt Népszabadság gyűjtötte össze a neveket 2016 májusában. Íme a díszes kompánia tagjai:

Orbán Viktor 1988 áprilisától a Soros Alapítvány pénzéből gründolt Közép-Európa Kutatócsoport munkatársa volt, 1989 szeptemberétől pedig az alapítvány ösztöndíjával az oxfordi Pembroke College-ben az angol liberális filozófia történetét tanulmányozta.

Soros-ösztöndíjjal tanult az Oxfordi Egyetemen 1986–87-ben Szájer József, a Fidesz EP-képviselője.

Németh Zsolt volt külügyi államtitkár 1988–89-ben ugyancsak ösztöndíjasként politikaelméletet hallgatott az oxfordi St. Antony's College-ban.

Schmidt Mária, Orbán korábbi főtanácsadója, a Terror Háza igazgatója hároméves kutatási ösztöndíjat nyert a Soros Alapítványtól a magyar zsidóság XX. századi történelmének tanulmányozására ­1985-ben.

Kövér László mostani parlamenti házelnök 1987–1988 között kutathatta Soros-ösztöndíjjal a közép-európai társadalmi mozgalmakat.

Deutsch Tamás a részben Magyarországon, részben Angliában működő, kifejezetten a Fidesz és az SZDSZ ifjú reménységei számára szervezett hat hónapos „menedzseriskola” hallgatója volt 1989-ben.

Kovács Zoltán kormányszóvivő 1994 és 1995 között Soros-ösztöndíjjal Oxfordban a The Queen's College-ban tanult.