Választás 2018: Padlógázzal csaltak, satufékkel nyomoznak

Nagy András 2019. február 28. 15:50 2019. feb. 28. 15:50

Még mindig mintegy 150 ügyben folyik a nyomozás a 2018-as parlamenti választásokkal kapcsolatban - ismerte el Polt Péter legfőbb ügyész Oláh Lajosnak. Van köztük olyan ügy, amiben a napnál világosabb, hogy csalás történt, valamiért mégsem érnek a nyomozás végére a hatósági szervek.

A DK-s országgyűlési képviselő viszont a 150-es számmal nem elégszik meg. „Szeretnénk látni, hogy például területileg ez a 150 ügy hogy oszlik meg, és azt is, hogy hány ügyben utasították el a feljelentéseket” - mondta a Hírklikk megkeresésére az ellenzéki politikus.

A tavalyi parlamenti választás visszaélésgyanús ügyeinek száma hivatalosan is közel 250-re rúg, ugyanis ennyi nyomozás indult meg a hatóságok részéről. Oláh Lajos ugyanakkor a Hírklikknek elmondta, ennél jóval több feljelentés született tavaly tavasszal, és akkor az olyan állami szintű visszaélésekről, mint a közmédia teljes kormánypárti elfoglalása, a kormányzatinak álcázott fideszes plakátkampányok, vagy a kamupártok körüli csalások, még nem is beszéltünk.

Ez utóbbival kapcsolatban a VII. kerületi képviselő saját tavalyi példáját említette, amikor körzetbeli ellenfele, a fideszes Bajkai István aláírásgyűjtő ívén 341 aláírás még sorrendiségében is megegyezett egy ismeretlen kamupárt jelöltjének névsorával. Ebben az ügyben Oláh 2018 március 19-én tett feljelentést, de a nyomozás valamiért még mindig nem ért véget.

Nyilvánvaló választási csalásnak nevezi Oláh Lajos azt is, amikor az állam közpénzből plakátkampányt folytat, vagy a szintén közpénzből működő közmédia hírhamisítások tucatjait követi el, befolyásolva ezzel a választás eredményét. A DK-s képviselő szerint ezekben az ügyekben is lenne nyomozni valója az ügyészségnek – egy normális, demokratikus jogállamban persze.

„Rohadtul nincs rendben ez a rendszer” – Oláh Lajos erre szeretne rávilágítani a mostani adatkérésekkel, távolabbi célként pedig az egész választójogi törvény jelentős módosítását nevezte meg.