Választási csalás történt volna már a voksolás előtt?

NVZS 2019. május 21. 16:57 2019. máj. 21. 16:57

„Önmagában már az is csalás, ami a magyarországi Európai Parlamenti választási kampányban zajlik, nem vagyok nyugodt afelől, hogy tisztességes, becsületes választás lesz május 26-án” – szögezte le megkeresésünkre Horn Gábor, a Rebublikon Intézet elnöke, aki szerint a buszoztatástól kezdve  a megfélemlítéssel kicsikart szavazatokig bármi előfordulhat. „Az biztos, hogy nehéz helyzetben vannak az ellenzéki pártok, amelyek összesen annyit tudnak költeni a választásra, amennyit naponta a Fidesz és a kormány közösen – ezt sem szabad majd elfelejteni, amikor az eredményekkel szembesülünk” – mondta. „A minden képzeletet alulmúló” osztrák botrány Ausztriában és az EU-ban igen, de Magyarországon az EP-választásokon még nem fogja éreztetni a hatását.

„Bármi előfordulhat” – válaszolt Horn Gábor portálunknak arra a kérdésére, hogy az Unhack Democracy Europe civil szervezet és az openDemocracy oknyomozással foglalkozó független nemzetközi portál által a tavalyi parlamenti választásokon előfordult csalásokról a hétvégén nyilvánosságra hozott jelentésben foglaltak mennyiben ismétlődhetnek meg most vasárnap. Mint portálunk beszámolt róla, az interjúk, online tanúvallomások, sajtójelentések, továbbá matematikai elemzések és számítások alapján összeállított dokumentum a többi között buszoztatásokról, manipulációkról, szavazók megfélemlítéséről, szavazatszámlálási anomáliákról ír.

Horn Gábor azonban ennél is továbbment, amikor portálunknak leszögezte: „az már önmagában egyszerű és egyértelmű választási csalás, ami a kampányban történik: az, hogy kormány nyitott kasszából a saját pártja kampányára költ”.

Mint mondja, hallott egy olyan esetről, amikor valaki egy utat bejárva 135 kormányzati-fideszes plakátot számolt meg, szemben összesen három ellenzékivel. „De az is választási csalás, hogy az EP-voksolás tétjeként a bevándorlás folytatódását vagy megállásának kérdését állítják be, miközben tavaly minden eddiginél több Unión kívülről érkezett embert fogadott be az ország” – mutatott rá Horn.

És persze az szerinte is élő probléma, „benne van a levegőben”, hogy a vidéki Magyarországon mérhetetlen az egzisztenciális félelem, sokszor és sok helyen az emberek nem mernek nem szavazni.

„Arról pedig hallani fideszes körökből, elemzőktől, a politikai másodvonalból, hogy mennyire nagyra emelték a tétet: a helyi mozgósításon múlik, hogy ki indulhat az őszi önkormányzati választásokon” – emlékeztetett Horn. Bár, tette hozzá, talán kisebb egy uniós szavazásnak a tétje, ennyiben más a helyzet, mint volt tavaly áprilisban, s talán az, aki kényszerből de nehéz szívvel szavazott tavaly, most inkább otthon marad, de „nem a mértékről, a mennyiségről van szó, hanem arról, hogy önmagában is elfogadhatatlan bármi ezek közül”.

„Nem vagyok nyugodt afelől, hogy a május 26-i választás tisztességes és becsületes lesz” – húzta alá, hozzátéve: „láthatóan a magyar jogrend nem tud és nem is akar mit kezdeni ezzel”. Az biztos, hangsúlyozta: „nehéz helyzetben vannak az ellenzéki pártok, amelyek összesen annyit tudnak költeni a választásra, amennyit naponta a Fidesz és a kormány közösen – ezt sem szabad majd elfelejteni, amikor az eredményekkel szembesülünk”.

A tétje pedig nagyon nagy szerinte is az EP-választásnak, ami soha nem volt még ennyire fontos, mint most, igaz „nem a Fidesz által nyomatott menekültkérdés miatt”; a valós kérdés az, hogy a szélesebb körű integráció vagy a nemzetállami keretek erősödése útjára áll Európa. „Erről valódi vitákat kell folytatni, de úgy nem lehet, hogy az egyik fél hazudik” – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy számításai szerint Orbánék 250-350 milliárd forintot költöttek ennek a hazugságnak a fenntartására.

Kérdésünkre, hogy milyen eredményre számít, Horn Gábor úgy vélekedett, hogy a választói részvételtől függően juthat a Fidesz 12-13-14 képviselői helyhez. Ez attól függ, hogy a Momentum és az LMP megugorja-e a küszöböt, ha ez a két párt bejut, akkor 12 mandátuma lesz a kormánypártnak – Horn ez utóbbira számít, „de nem tudjuk, hogy hányan és kik mennek el majd szavazni, s hogy lesz-e olyan meglepetés, mint amilyent  tavaly áprilisban a magas vidéki szavazói részvétel okozott”. 

Mi lesz a Fidesszel az új Európai Parlamentben? – kérdeztük a szakértőtől, akinek meggyőződése, hogy Orbánék számára nincs már visszaút az Európai Néppártba.

„Ismerve Orbánt, ő magától fog majd kilépni” – fejtegette Horn, aki szerint ugyan az elmúlt 1,5-2 évben a Néppárt megroppantotta a saját bázisát, de ma már Orbán benntartása nagyobb veszteséget jelentene a számára, mint a kiebrudalása. Ugyanis a pártcsoport a Fidesz által szállítandó 12-14 mandátumnál többet veszítene mások kilépése miatt.

Ráadásul könnyen elképzelhető, hogy a baloldal a liberálisokkal és a zöldekkel közösen elegendően lesznek a többséghez, s nem lesz szükségük ehhez a Néppártra. Orbán pedig – aki Horn szerint elszámította magát – a szélsőjobbon találja-találta meg a partnereit, ez azonban Magyarországnak fájni fog, hiszen komoly bajba kerül a magyar érdekérvényesítés egy hetvenvalahány fős frakcióból.

Orbán tévesen azt gondolta, hogy teljes lesz a szélsőjobb áttörése, „de a klasszikus európai polgári demokráciák védelmi reakciója erősebb, mint nálunk” – mondta Horn, kiemelve, hogy még a cseheknél, a szlovákoknál és a lengyeleknél sem jött be ez az áttörés.

A legutóbbi napok ausztriai fejleményei mennyire befolyásolják az EP-választások eredményét? – erre is rákérdeztünk a Republikon elnökénél. Horn Gábor kifejtette, hogy közvetlen hatása az osztrák belpolitikára és uniós választásra lesz, de Magyarországon ilyenre nem számít. „A minden képzeletet alulmúló botrány, ha nem is súlyos, de a számítottnál jelentősebb veszteséget jelent a szélsőjobbos pártokra, s nem is csak Ausztriában, például akár az olaszoknál sem lesz annyira fölényes Salvini győzelme, mint amilyenre számított korábban” – mondta.

Orbánra szerinte közvetlenül nem fog hatni a botrány, részben, mert ő cinikusabb annál, részben pedig, mert már be is indult a kommunikációs gépezet, amely majd a „sajátjai, a 3 millió ember számára megmagyarázza, hogy a gaz liberális és sorosista titkosszolgálatok megbuktatták Strachet, aki semmiben sem hibás”.

Közvetetten azonban lesz a dolognak hatása, amennyiben óvatosabbá teszi a szereplőket a jövőben, „hiszen nem tudhatják, hogy kiről, kivel és milyen felvételek készültek” – mutatott rá Horn. „Legalább a gátlástalan és mindenféle óvatossági szempontot figyelmen kívül hagyó hozzáállás meg fog változni, az az arrogancia, ahogy Orbán veje a semmiből pár év alatt a 35. leggazdagabb emberré lett miközben már titkolni sem próbálják a dolgokat – ezt talán újragondolják, tartva attól, hogy dolgoznak olyan erők, amelyek nem érdekeltek az ő meggazdagodásukban”. Némileg ironikusan még hozzátette: „már láttunk fontos magyar emberekről ibizai képeket, úgy tűnik, hogy Ibiza nem csak a felhőtlen nyaralás központja”.