Választási csalások Magyarországon: megvásárolt és megfélemlített szavazók

HírKlikk 2019. május 20. 17:48 2019. máj. 20. 17:48

A magyarországi választási csalásokról talált új bizonyítékok aggodalomra adnak okot az európai választáson lehetséges csalásokkal kapcsolatban - írta az Open Democracy véleményportál az Unhack Democracy Europe című nonprofit jogvédő szervezet honlapjára hivatkozva, és a rendkívül terjedelmes elemzésről beszámolt több más orgánum is.

A véleményportál megállapította: Orbán Viktor azt reméli, hogy a harmincas évek óta példátlan győzelemre vezetheti a szélsőjobboldalt. Az Unhack Democracy Europe az 20128-as választásokkal kapcsolatban „a Fidesz kétharmados többségét megkérdőjelező” anomáliák egész sorát tárta fel - és bocsátotta exkluzívan az Open Democracy rendelkezésére - a szavazók megvásárlásától és megfélemlítésétől a levélben érkezett szavazatok meghamisításán át az elveszett urnákig és a választási szoftver hibáiig.

A kutatás első ízben összesítette a választásról szóló magyarországi, szerbiai és romániai sajtójelentéseket. Idézte a cikk Kim Lane Scheppele alkotmányjogászt, a Princeton egyetem professzorát, aki feltette a kérdést: „Vajon Európa megbízhat-e az európai választás magyarországi eredményében most, hogy minden kétséget kizáróan kiderült, hogy a magyar kormány nem tud levezényelni egy szabad és tisztességes választást?”

Az elemzés idézett helyi tisztségviselőket az Ukrajnából Magyarországra buszon hozott szavazókról, a bejelentett szavazók számának - esetenként háromszorosára nőtt - változásairól a határ menti körzetekben, szól arról, hogy a határon túli magyarok levélben is szavazhatnak, noha ennek menete a manipuláció számtalan lehetőségét kínálja, és a határon túli magyar szervezeteknek nyújtott magyar állami támogatásokról. Szólt az elemzés a külföldön élő magyarokra vonatkozó, a határon túliakra vonatkozóktól erősen eltérő, és ugyancsak manipulációra lehetőséget adó szabályokról. Idézett szerb sajtójelentéseket, amelyek szerint a Fidesz helyi szövetségesei felnyitották a levélben érkezett szavazatokat, és megsemmisítették azokat, amelyeket nem a Fideszre adtak le.

Szólt az elemzés a választókörzetek 2014-es választások előtti átszabásáról, és 160 szavazatszedő bizottsági tag közlései alapján sok szavazat megvásárlásáról, megzsarolásáról (közmunkával), és megfélemlítéséről. Hivatkozik a Yale és a kaliforniai egyetem 2014-es választásokkal kapcsolatos, idén közzétett közös kutatására, amely bizonyítékokat sorakoztatott fel ezekre a praktikákra.

Részletesen szólt a kamupártokról, és arról, hogy ezek hogyan segítették a Fideszt az ellenzéki szavazatok megosztásával, valamint az aláírás-gyűjtésben kimutatott szabálytalanságokról, és arról, hogy némely körzetben a bizottság tagjainak előbb alá kellett írniuk az összesítést, csak azután nézhették meg a szavazatokat. Az állításokat a szerzők konkrét példákkal támasztják alá, amelyeket az Unhack Democracy Europe és a német és nemzetközi Netzwerk Politische Kommunikation (netPOL) által a szavazatszedő bizottsági tagoknak mailben küldött kérdőívekre adott összesen 108 válaszból merítették: a válaszadók 60 százaléka írta azt, hogy nem bízik a választás tisztességes voltában.

Felsorolta az elemzés a szavazókat feltüntető listákkal kapcsolatos problémákat, azt, hogy nem tudni, hányan voltak egyáltalán szavazásra jogosultak, és nagy terjedelemben ismertette a szoftver összeomlását, a kinyomtatott összesítések kiadásában jelentkezett késedelmet, valamint azt, hogy ezt a szoftvert az LMP szerint a Fideszhez közelálló cégek dolgozták ki. 

„Az összes parlamenti, közigazgatási választáson és népszavazáson ugyanannak a fővállalkozónak a szoftverjét használták, amelynek három tulajdonosa Pintér Sándor belügyminiszter belső köreihez tartoznak” - írták a szerzők, megállapítva, hogy mindez erősen megkérdőjelezik a Fidesz szűk kétharmados többségét.

Az EPP ugyan felfüggesztette a Fidesz tagságát, de ha az európai választás nyomán az Európai Parlamentben jelentősen megerősödnek a populisták, akkor megakadályozhatják, hogy a testület fellépjen a Fidesz és más olyan tekintélyelvű kormányok ellen, és ez alapvetően átalakíthatja a tömböt.

Kim Lane Scheppele kifejtette: „A választási szabálytalanságokról szóló újabb jelentés sokat hozzátesz ahhoz, amit már tudtunk. Tudtuk, hogy a Fidesz olyan választási rendszert alakított ki, amely hátrányos helyzetbe hozza az ellenzéket. Mi több, alkalmas arra, hogy biztosítsa Orbán győzelmét, mielőtt még akár egyetlen szavazatot leadtak volna. Ám az ellenzéknek a választási jogszabályok ellenére lett volna lehetősége, hogy megakadályozza a Fidesz kétharmados többségét: az Unhack Democracy Europe tanulmánya megmutatja, hogy Orbán még ebben a rendszerben sem tudott volna újra kétharmadot szerezni, ha a választásokat tisztességesen tartják meg. Különösen aggasztó, hogy a választási körzetekben ennyi szabálytalanság volt, és persze a központi szoftver hibája is, és gyanús volt a választási bizottság által közölt elsöprő Fidesz-győzelem. Most már tudjuk, mi zajlott a kulisszák mögött: a szavazatszámlálás olyan sok különböző szabálytalansággal zajlott, hogy nem lehet bízni az eredményben. A hétvégén lesz az európai választás, és ugyanaz a választási bizottság kezeli a végeredményt, amely tavaly ilyen választásokat irányított. Vajon Európa megbízhat-e a magyarországi választási eredményben most, hogy minden kétséget kizáróan kiderült: a magyar kormány nem képes szabad és tisztességes választásokat rendezni?”

Forrás: Hírklikk