Van azért némi különbség a mai és a szocialista kormány alatti tüntetések között

Adorján György 2019. november 30. 16:37 2019. nov. 30. 16:37

Illiberális maszlagként már régóta megy ez a duma: „Világosan látható, hogy a bevándorláspárti Soros-hálózat szervezi a tüntetéseket Budapesten," jelentette ki a Fidesz kommunikációs igazgatója egy sajtótájékoztatóján anno. Most meg kiegészítették azzal, hogy a délutáni tüntetésre a Soros-hálózat mellett az ellenzék is rátelepedett, és megint csak saját politikai céljaikhoz akarják felhasználni a pedagógusokat. Van némi különbség a mostani és a korábbi, szocialista kormány idején megtartott tüntetések között. Nem is kevés! Emlékeznek azokra az időkre?

2002 Tíz autóval torlaszolták el a szavazatok újraszámlálását követelő tüntetők az Erzsébet hidat. A tiltakozók megakadályozták a rendőröket járműveik elszállításában. A tüntetők „Jönnek a Simon-gyilkosok!", „Hol a demokrácia?" Kiáltásokkal és füttykoncerttel fogadták a rendőröket. A Fidesz nem kommentálta az eseményeket. Lapított. Arra hivatkozott, hogy az elnökségi ülés miatt nem tudtak tájékozódni az ügyben.

2003 A melegfesztiválra készültek a jobboldali tüntetők. Befejeződött az Erzsébet hídon az előző évi hídfoglalásra emlékező demonstráció. A tüntetők kevesen, körülbelül 150-en voltak, de abban bíztak, hogy az esti megmozduláson több ezren lesznek. A tavalyi események egyik fő szervezője, Budaházy György beszédében arra biztatta a résztvevőket, hogy mindenképp menjenek el a szombati melegfesztiválra is. A balhéra ott is szükség van.

2004 „Az EU-csatlakozás a magyar nemzet sokadik „holokausztja" lesz! Sátáni terv valósul meg május 1-jén! E terv megvalósulását törvényes keretek között csak az Országgyűlés akadályozhatta volna meg. 386 nemzetvesztő képviselő döntötte el a haza sorsát! Erről már sokszor és sokan írtak, de hiába!"–Zacsek Gyula. Gazdatüntetés, februárban. Majd a gazdák rendet tesznek a szocialista kormányzásban!- – gondolhatta Zacsek, aki az első szabad választáson, a pesterzsébeti képviseletért folytatott harcban legyőzte Orbán Viktort. Ő az „MDF piac" megalapítója.

2005 A Fidesz felszólította Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt, hogy gondoskodjon a gazdákkal való tárgyalások mielőbbi folytatásáról, hagyjon fel a gazdák sértegetésével, és adjon világos magyarázatot, hol szerepel a költségvetésben a termelők jogos követeléseinek fedezete – jelentette ki a párt akkori kampányfőnöke. Oltogatni a vidéki gazdákat, föltüzelni őket a kormány ellen, a város ellen, ez fontos szempont volt.

2006 Az újabb választási vereség még jobban feltüzelte az előítéletességet, a bosszúvágyat a szocialistákkal szemben. Az 1956-os forradalom kitörésének ötvenedik évfordulóján, október 23-án, be nem jelentett tüntetések kezdődtek a fővárosban és vidéken.

A fideszesek nagygyűlésén nem közölték a tömeggel, hogy a Deák téren tömegoszlatás zajlik, bár a körúton a Deák tér felé állók nagy része hallhatta a könnygázgránátok robbanásait. A Fidesz és a radikális jobboldali szervezetek szerint a fellépés „diktatórikus hatalmi intézkedés” volt, amely az ellenvélemény elnyomását szolgálta. A jobboldali propaganda titkosszolgálati provokációkról beszélt. A cél egyértelmű volt. Riadalmat kelteni az emberekben és a kormány gyengeségét hangsúlyozni. Ha meg erőteljesebb, rendet teremtő intézkedésekbe fogott, akkor túlkapásokkal, „szemkilövetésekkel" vádolták meg a szocialistákat és a rendőrséget! A lényeg a nyugalom megzavarása volt! A választási vereség okozta trauma kiteljesedett.

2007 Szeptemberben ezrek vonultak a Fiumei úti temetőtől a Parlament elé a Nagycsaládosok Országos Egyesületének szervezésében. Petíciót adtak át a kormány intézkedései ellen. Pelczné Gáll Ildikó, a Fidesz alelnöke, itt azt mondta, hogy „a megfélemlített ember dühös lesz, majd előbb-utóbb erőszakhoz is fordul". Az Élőlánc Magyarországért a Pénzügyminisztérium előtti teret töltötte meg tiltakozókkal. Tandíj és egészségügyi törvény ügyben is tüntettek, csoportosultak a miniszterelnök lakhelye előtt. Csak felfordulás legyen mindenütt, ne legyen nyugalom!

2008 Turulvédő tüntetések a Nyugatinál. A 64 Vármegye Ifjúsági Mozgalom a Hősök teréről indult, át a fél városon. Budapest a tüntetések városa lett. Hátha lemond a kormány, mert nem bírja tovább cérnával ezt a nagy felfordulást. Előrehozott választások a szlogen.

2009 Tüntetett már a Magyar Önvédelmi Mozgalom is, tüntetett mindenki, mindenütt, ahol csak lehet. A jobboldali radikálisok az interneten szervezik a tüntetéseket. „A hatalom törvényt szigorított ellenünk, hogy elvegye a kedvünket a szembeszállástól, de ez minket nem tántoríthat el" – állt az interneten olvasható felhívásukban, amelyben részletes tanácsokat adtak azoknak, akik rendbontásra vágynak. A felhívás arra is biztatta a tüntetőket, hogy csuklyában, sállal vagy betyárkendővel takarják el az arcukat, legyen náluk szűrőmaszk és védőszemüveg a könnygáz ellen.

Így ment ez évekig. Csak ne tudjanak a szocialisták nyugodtan kormányozni! A tüntetések szervezése, aktív, vagy hallgatólagos támogatása, elsődleges volt az akkori ellenzék számára. Van-e az illiberálisoknak erkölcsi alapjuk számon kérni bármit is a szocialistáktól a nyolc esztendő kormányzásával kapcsolatban, miután nemcsak megtagadták az akkori együttműködést, de el is követtek mindent azért, hogy a kormányzást akadályozzák?

Kormánypárti szavazók kapjatok már a fejetekhez!