Váratlan bejelentések még jöhetnek Orbántól

NVZS 2019. május 31. 14:54 2019. máj. 31. 14:54

„Nem lennék meglepve, ha a közigazgatási bíróságok rendszerének halasztásával tett gesztus után a következő napokban az is kiderülne, hogy mégis él a CEU és a Müncheni Műszaki Egyetem közötti megállapodás” – mondta a Hírklikknek Horn Gábor, a Republikon Intézet elnöke, aki szerint azonban lehet, hogy későn lépeget visszafelé Orbán, már kicsi a mozgástere, „s nehezen tudom elképzelni, hogy lenne számra visszaút a Néppártba”. Kommunikációs kísérletként azonban demonstrálhatja, hogy ő megpróbálta. 

„Az elkövetkező napokban számíthatunk váratlan bejelentésekre Orbánék részéről, de nagyon sok területen kellene visszalépnie, s még az sem biztos, hogy ha megtenné, az elegendő lenne ahhoz, hogy a Néppártban maradhasson” – mondta Horn, aki nem nagyon lát olyan forgatókönyvet, amely lehetővé tenné a bent maradását. Ám kommunikációs megfontolásokból arra mindenképpen jók az ilyen gesztusok, hogy demonstrálja: ő megpróbált bent maradni.

Horn szerint ugyanis az egyik lehetséges és legvalószínűbb forgatókönyv egy néppárti-szocialista-liberális megállapodás az Európai Parlamentben, amelybe bekerülhetnek a zöldek is, bár nélkülük is megvan a szükséges többség. „Ám nem látom annak az esélyét, hogy akár a szocialisták, akár a liberálisok ne szabnának olyan feltételt, hogy csakis Orbán nélkül készek az együttműködésre – erre már hallottunk is bejelentéseket” – mondta Horn. Hozzátette: nehezen lehet elképzelni egy olyan konstrukciót, amelyben annyira kell majd az a 13 Fideszes és az Orbánt követő két RMDSZ-es mandátum, hogy emiatt ne jöjjön létre a megállapodás.

Ebben az esetben pedig csak egy módon maradhatna a Fidesz a Néppárt tagja, ha a Néppárt maga szétesne. „Ezt nem is zárom ki, figyelemmel kísérve a pártcsalád tavaly őszi, a Sargentini jelentés óta nyomon követhető válságát” – szögezte le Horn.

A Néppárton belül Fidesz kizárásának van egy komoly támogatói csoportja (főként az északi országok párjai), miközben vannak Orbán-támogatók is. Berlusconival az élén mintegy 33-35 olyan képviselőt lehet összeszedni, akik kiélezett helyzetben esetleg Orbánnal tartanának. „Ám ha nem lesz pártszakadás, és az EP-ben az Európa-párti pártcsaládok összefognak, akkor Orbánnak nem lesz helye a Néppártban, a most tett gesztusai ellenére sem...ugyanis lehet jó fiúnak lenni, de a matek sehogyan sem jön ki”.

Orbán helyzetét nehezíti, hogy a Fidesz tagságának a felfüggesztése miatt nem vehet részt az egyeztetéseken – emlékeztetett Horn, aki szerint a jelen helyzetben Orbán esélye az esetleges kvázi királycsináló szerep lehet. „Miután nagyon is elképzelhető, hogy Manfred Weber néppárti csúcsjelölt – ebben a felállásban – nem tudja elérni, hogy ő legyen a bizottsági elnök, s helyette egy kompromisszumos jelöltet találnak, akit Orbán látványosan el fog fogadni”. Ezzel Horn szerint kicsit javulhatnak Orbán esélyei.

„Az elmúlt 25 évben, tanári pályafutásom során nagyon sok megjavulni készülő diákkal találkoztam, optimista tanárként nyitott is vagyok, de azt nehezen tudom elképzelni, hogy Orbán gyökeresen megváltozna” – szögezte le. Hozzátette: mindenesetre ma reggel Orbán a Kossuth Rádióban „liberális maffiát” emlegetett, ami nem éppen a barátkozás jele és nem a visszaúthoz vezető gesztus. Merthogy hiába mondta az említett reggeli interjúban, hogy „mindenki nagy tisztelettel gratulált” neki Brüsszelben a választási eredményekhez, „nem hinném, hogy sokan fordulnának ott felé tisztelettel”.

Pedig Horn szerint mindannyiunk érdeke az lenne, hogy Orbán számos kérdésben visszalépjen, és hogy visszataláljon a Néppárthoz. Merthogy egyébként mi magyarok isszuk meg a levét az ő pozícióvesztésének. „Sajnos azonban szerintem annyira mélyek már az ellentétek, hogy nem lehet visszaút Orbán számára” – szögezte le a Republikon Intézet elnöke.